Är du intresserad av att bli medlem i TeaterVerket? Klicka här

Menu
  • LÄS SAMMANFATTNINGEN FRÅN UPPSTARTSTRÄFFEN DEN 29 APRIL

KURS: ATT SKRIVA DRAMATIK

KURSBILD HEMSIDAN

Är du nyfiken på hur länge Romeo egentligen kan hänga under Julias balkong? Hur Shakespeare lyckades få till ett drama som håller århundrade efter århundrade? Och hur du ska lyckas med detsamma? Välkommen till en kurs i manusskrivande för scen!

UPPLÄGG & DELMOMENT

Vid fem kurstillfällen kommer vi gå igenom dramats uppbyggnad och hur vi nyttjar det för att skriva ett starkt manus. Kursen utgår från ditt eget skrivande. Dels genom skrivövningar på plats som vi sedan läser och diskuterar och dels genom längre skrivövningar som sträcker sig mellan kurstillfällena. Genom skrivövningarna kommer du utmanas till att hitta nya uttryckssätt. Kursen består även av samtal om vad dramatik och dramaturgi är och kan vara.

Delmoment
1. Dramatik, Skrivprocess och Manusformat
2. Dramaturgi
3. Tematik
4. Karaktär och Backstory
5. Miljö och Arena
6. Frivilligt textsamtal – fokus på deltagarnas egna texter

Mellan kurstillfällena kommer du få skrivuppgifter som du antingen kan använda för att utveckla en idé du bär på eller för att utmana din kreativitet.

TILL VEM RIKTAR SIG KURSEN?

Kursen är för dig som skriver, oavsett form, och är sugen på att lära dig mer om just dramatik. Du kanske bär på en idé som du vill förverkliga i pjäsform. Eller så har en scenisk bild fastnat i hjärnan på dig. Eller så är du sugen på att utöka din skrivrepertoar till att omfatta manusskrivning. Oavsett behöver du ingen speciell förkunskap för att gå kursen. Är du helt ny i teaterns värld kommer kursen ge dig en inspirerande inblick i vad ett drama kan vara. Har du tidigare erfarenheter av sceniskt arbete ger kursen dig nya perspektiv och redskap att gestalta dina idéer.

Denna grundkurs har tidigare arrangerats av Teaterverket och Sofie Smith. Under 2020 är tanken att också anordna en fördjupningskurs, så har du redan gått den här grundkursen – håll utkik efter fördjupningen framöver!

VAR OCH NÄR?

I Teaterverkets lokaler på Playhouse Teater, Drottninggatan 71.

Kurstillfällen
: Varannan måndag kl 18-21: 30 sept, 14 okt, 28 okt, 11 nov, 25 nov.
Det går inte att anmäla sig endast till enskilda tillfällen, kursen är en helhet och du bör kunna delta samtliga fem datum.

Textsamtal 9 december, för de deltagare som önskar. Du kan bestämma dig under kursens gång om du önskar delta på detta.

VILLKOR & ANMÄLAN

Ordinarie kursavgift: 750 kr
För medlemmar i Teaterverket 2019: 200 kr

Medlemmar i Teaterverket har förtur till plats på kursen, vid anmälan senast 18 augusti. Du som inte är medlem i Teaterverket kan anmäla intresse och därmed ställa dig på väntelista, efter 18 augusti ges kvarvarande platser i turordning till dem på väntelistan.

Anmälan är bindande, avanmälan kan ske utan kostnad till och med 30 augusti. Avanmäler du dig senare än 30 augusti eller uteblir från kursen är du fortfarande skyldig att betala kursavgiften. För dig som är medlem i Teaterverket vid tidpunkten för din kursanmälan gäller detta direkt från att du skickar in kursanmälan.

För dig som inte är medlem och ställer dig på väntelista: om platser blir över erbjuds du efter den 18 augusti en plats som du då kan tacka ja eller nej till. Tackar du då ja är din anmälan bindande enligt ovan. Men det är alltså inte bindande att ställa dig på väntelista till kursen.

Betalning av kursavgift sker i förväg mot faktura, som skickas till dig per mail några veckor före kursen.
Om du överväger att bli medlem i Teaterverket innan du anmäler dig, och därmed få rabatterad kursavgift kan du läsa mer om medlemskapet här.

Max antal deltagare: 12

KLICKA HÄR FÖR ATT ANMÄLA DIG TILL KURSEN

OM KURSLEDAREN

Kursen leds av Sofie Smith som är utbildad vid Biskops Arnös manusförfattarutbildning, i litteraturvetenskap med inriktning dramatik och kreativt skrivande samt inom manusskrivande för TV och film. Hon är del av teatern Dramalabbet där hon främst jobbar i deras Dramaturgiat, som verkar för att lyfta ny dramatik och nya dramatiker. Hon har tidigare hållit kurser om bl a devising och arbetat som teaterpedagog på Dieselverkstaden. Sedan flera år tillbaka ägnar hon sig åt eget skrivande och utvecklande av manusidéer.

FRÅGOR OM KURSEN?
Kontakta Moa Åström eller Fanny Wahlqvist på Teaterverket:
moa(a)teaterverket.se eller 0704403654
fanny(a)teaterverket.se eller 0739401848

Kurs i gestaltningskonst via monologen

Bild Monolog kurs Hemsidan

Är du intresserad av att utmana dig själv och ditt konstnärskap, att öka din kreativitet och utveckla din inre artist?

Detta är en intensivkurs för dig som vill utveckla ditt kunnande som skådespelare enligt metoden artistiskt och autentiskt agerande. Med en monologtext som redskap får deltagarna möjlighet att pröva en metod vars mål är - att skapa trovärdiga roller. Undervisningen bygger på modern rysk Stanislavskij skolning i kombination med aktuell forskning inom kreativitet och konstnärskap.

Via arbete och träning i monologframförande ges eleven konkreta redskap och verktyg i hur man självständigt arbetar med en roll. Eleven får tillfälle att utforska en karaktär på djupet samt tillfälle att utforska och utmana sin egen kreativitet och inneboende unika artist.

”Att arbeta med monologer erbjuder skådespelaren en unik möjlighet att hitta sitt specifika uttryck. Ensam i ett scenljus, där monologen blir till en dialog med publiken, kan skådespelaren hitta en förlösande frihet att berätta och gestalta på ett sätt som varken lämnar publiken eller skådespelaren oberörd. En unik energi frigörs och rollen börjar leva sitt eget liv”

Kursen vänder sig till dig som vill fördjupa dig i en roll och i ett rollarbete. Du vill helt enkelt växa som skådespelare. Oavsett om du har några års teatererfarenhet eller inte så har du säkert livserfarenhet och du är beredd att satsa tid och engagemang.

Det du övar och tränar upp - är din förmåga att fantisera, utveckla idéer och föra dessa idéer i hamn genom att tillämpa strukturerat rollskapande.

Det du eventuellt gör dig av med - är begränsande tankemodeller, självförringande tankar och oanvändbara rädslor.

Det du kanhända vinner - är lust och kraft att fortsätta skapa roller och en ny syn på din egen och andras kreativa förmåga.

Regissör och pedagog: Annabelle Rice
Annabelle Rice är verksam som regissör, pedagog och dramatiker. Med en gedigen teaterutbildning i Sverige samt fortbildning i Berlin och Moskva plus sina 50 år i branschen (15 år som skådespelare + 35 år som regissör) har hon hunnit skriva och regissera över 70 produktioner inom film och teater. Hennes arbete har uppmärksammats bland annat genom att hon tilldelats Stockholms stads kulturstipendium. Annabelle undervisar även parallellt i scenframställning, teaterhistoria och retorik t.ex. vid Studiefrämjandet, Kulturama, Calle Flygare samt ett antal folkhögskolor sedan 20 år.

VAR OCH NÄR?

Kursen omfattar tio tillfällen + uppspel.
Kurstillfällen varje söndag kl 14-17 från 8 mars till och med 17 maj, samt uppspel/redovisning på Teaterverkets scen tisdag 19 maj på kvällen.
Uppehåll söndag 12 april pga påskhelg.
OBS: Du behöver kunna delta på samtliga tillfällen för att gå kursen.

Plats: Stora reprummet på Playhouse Teater (samt avslutande redovisning på Teaterverkets scen 19 maj)

KURSVILLKOR & ANMÄLAN

Ordinarie kursavgift: 1500 kr
Kursavgift för medlemmar i Teaterverket: 700 kr

Medlemmar i Teaterverket har förtur till plats på kursen, vid anmälan senast 12 januari. Du som inte är medlem i Teaterverket kan anmäla intresse och därmed ställa dig på väntelista, efter 12 januari ges kvarvarande platser i turordning till dem på väntelistan.

Anmälan är bindande, avanmälan kan ske utan kostnad till och med 26 januari. Avanmäler du dig senare än 26 januari eller uteblir från kursen helt utan avanmälan är du fortfarande skyldig att betala kursavgiften. För dig som är medlem i Teaterverket vid tidpunkten för din kursanmälan gäller detta direkt från att du skickar in kursanmälan via länken nedan.

För dig som är medlem i Teaterverket: 
Skicka in en intresseanmälan för kursen via länken nedan. Inom några arbetsdagar får du besked om huruvida du fått en plats på kursen, om du får det så svarar du och tackar ja eller nej till platsen. Tackar du ja är din anmälan därmed bindande enligt ovan. 


För dig som inte är medlem och ställer dig på väntelista:
Om platser blir över erbjuds du efter den 12 januari en plats som du då kan tacka ja eller nej till. Tackar du då ja är din anmälan bindande enligt ovan. Men det är alltså inte bindande att ställa dig på väntelista till kursen.

Du kommer att behöva investera tid och engagemang i kursen, så tänk igenom att du är beredd att göra det innan du anmäler dig. Observera att du behöver kunna delta samtliga kurstillfällen.

Betalning av kursavgift sker i förväg mot faktura, som skickas till dig per mail några veckor före kursen.
Om du överväger att bli medlem i Teaterverket innan du anmäler dig, och därmed få rabatterad kursavgift kan du läsa mer om medlemskapet här

Max antal deltagare: 10

KLICKA HÄR FÖR ATT ANMÄLA DIG TILL KURSEN

FRÅGOR OM KURSEN?

Kontakta kursledare Annabelle Rice eller Moa Åström och Fanny Wahlqvist på Teaterverket:
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller 0708983098
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller 0704403654
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller 0739401848 

Fördjupning i Chubbuck-tekniken 13-14 oktober

Chubbuck slideHT16

Det här är en workshop för dig som tidigare har varit med på en eller flera Chubbuck-workshops med Elisabet Sevholt. Du som är medlem i Teaterverket 2018 (samt har gått en workshop tidigare) får förtur till en plats vid ansökan senast 10 juni, samt rabatt på kursavgiften. Den här gången kommer vi att gå djupare in i teknikens 12 steg och utveckla arbetet med övningar och förberedelser inför arbete på scen och inför kameran.

- Du kommer att få lära dig att spela det komplexa spelet med att vara människa.
- Du hittar drivkrafter och hur du vinner i scenen - liksom i ditt arbete som skådespelare.
- Du får verktyg för att öppna upp dig mer inför dina medskådespelare och inför publiken.
- Du får nya insikter om dig själv som skådespelare och människa.

På workshopen:

Den första dagen gör vi alla scenerna i masterclass-form och arbetar med teknikens 12 byggstenar. På kvällen efter det repeterar ni er scen enligt de uppgifter och insikter ni fått under dagens arbete. Den andra dagen gör vi scenerna igen och nu får vi vara med om resultatet av det intensiva arbetet med scenen och tekniken.
Den här dagen avslutas med en frågestund och efter det går vi och tar ett glas eller en bit mat tillsammans.

Förberedelser inför workshopen:

Ett par veckor innan workshopen kommer du bli tilldelad en scen ur en film, TV-serie eller teaterpjäs och en scenpartner. Scenen är skräddarsydd för dig för att du ska ta nästa kliv i din utveckling som skådespelare och människa. Du och din scenpartner repeterar minst två gånger tillsammans inför workshopen och du gör dessutom dina individuella förberedelser enligt teknikens 12 steg.

 

OBS! Kursen riktar sig till dig som har gått minst en kurs eller workshop tidigare för Elisabet Sevholt.

Här kan du läsa mer om Chubbuck-tekniken!

Tid och Plats

Lör-sön 13-14 oktober 2018, heldagar inklusive kvällstid den 13 oktober. 
I TeaterVerkets lokaler på Drottninggatan 71 A / Olof Palmes Gata 20, Stockholm.

Anmälan, kursavgift & bokningsvillkor

Om du är medlem i TeaterVerket 2018 och tidigare gått en workshop med Elisabet Sevholt har du förtur till en plats om du ansöker senast den 10 juni. Som medlem får du också rabatt på kursavgiften. Sista ansökningsdag: 27 augusti (gäller för alla ansökningar, oavsett medlemskap i Teaterverket). 

Ordinarie kursavgift: 3200 kr
För medlemmar 2018 i Teaterverket: 2200 kr 

För att ansöka till kursen:

Skicka CV och/eller showreel samt ett foto på dig själv till ansok(a)elisabetsevholt.comAnge när du ansöker om du är medlem i Teaterverket 2018. Du behöver vara medlem vid tidpunkten för din ansökan till kursen för att få förtur, medlemskap kan inte tecknas i efterhand.** 

Efter ansökan får du inom några dagar besked om huruvida du har erbjudits en plats på kursen. Därefter ska du bekräfta om du tackar ja till platsen - därmed blir din kursanmälan bindande.

Fullständiga bokningsvillkor för kursen hittar du via denna länk. 

Om du vill ha mer information om workshopen kontakta kursvärd Moa Åström på: moa(a)elisabetsevholt.com 

** För att bli medlem i Teaterverket behöver du gå på ett infomöte och skicka in en medlemsansökan. Har du redan varit på infomöte och vill få länken till medlemsansökan? Maila till moa(a)teaterverket.se så skickar hon den!

Att observera workshopen

Om du är skådespelare, regissör eller manusförfattare är du välkommen att observera workshopen. Skriv till ansok(a)elisabetsevholt.com och berätta lite om varför du vill observera. Pris: 900 kr.

Om kursledare Elisabet Sevholt

Elisabet Sevholt är skådespelarcoach och använder sig av Chubbuck-tekniken. Hon håller workshops och kurser över hela Skandinavien och norra Europa, och coachar många skandinaviska och europeiska skådespelare för film, internationella och skandinaviska TV-serier och teater. Hon har också regisserat fler än 25 teaterproduktioner genom åren och varit lärare på ett antal teaterskolor bl.a. Teaterhögskolan i Stockholm (tillsammans med den legendariske skådespelaren och regissören Keve Hjelm), Oxford School of Drama, Lee Strasberg Theatre Institute och Actors Centre i London. Hon arbetar också som regi-coach för unga filmregissörer.

2008 blev Elisabet certifierad lärare i Chubbuck-tekniken av Ivana Chubbuck i Los Angeles. Hon har sedan dess arbetat med att utveckla tekniken för skandinaviska och europeiska skådespelare, och skriver just nu på en bok om det.

Mer info om Elisabet Sevholt finns på www.elisabetsevholt.com

Röstkurs med Ulrik Barfod 4-7 april

I samarbete med AD LIB kan vi den 4-7 april erbjuda plats till rabatterat pris för Teaterverket-medlemmar på en workshop i röstarbete med Ulrik Barfod. Detta är en bra workshop för både skådespelare och sångare som vill känna in och äga sin röst. Ulrik Barfod är föreläsare och medlem av Roy Hart Theatre och håller workshops runtom i världen. Fram till 25 mars finns de sista fyra deltagarplatserna reserverade för Teaterverket-medlemmar, först till kvarn!

Vad är mitt uttryck, vad vill jag skapa med kropp och röst? Varifrån kommer min röst, hur kan min röst växa? Skulle du vilja öppna upp din röst så att den kan utvecklas till något som du kanske inte visste att den kan bli? Vill du undersöka hur du kan ge din kropp och röst möjlighet att komma till sin rätt; att bli starka delar i ditt konstnärliga uttryck?

Om du tycker de här frågorna låter spännande så är denna workshop rätt för dig! Ingen särskild förkunskap krävs för att kunna delta. 

Ulrik Barfods arbetssätt hjälper dig att undersöka djup och omfång i din röst, att få ner rösten i kroppen, att äga den och bli vän med den.

Avgift & anmälan

Workshopen pågår fyra heldagar, 4-7 april kl 10-16. Du kan välja att delta alla fyra dagar, eller välja att delta två dagar.

Två dagars deltagande kostar för Teaterverket-medlemmar 500 kr (ordinarie pris 2000 kr).
Fyra dagars deltagande kostar för Teaterverket-medlemmar 2500 kr (ordinarie pris 4000 kr).

Dessa priser gäller för dig som är betalande medlem i Teaterverket 2018. De sista fyra kursplatserna hålls reserverade för Teaterverket-medlemmar till och med 25 mars.

För att anmäla dig eller få mer info, hör av dig till Catrin Eggers: catrin.eggers(a)gmail.com eller 0709991582. 

Om Ulrik Barfod

Sedan 1999 har Ulrik undervisat i många länder i Europa. Han är auktoriserad föreläsare och medlem av Roy Hart Theatre, som har sitt centrum i södra Frankrike, där Ulrik också bor och arbetar som skådespelare, sångare och lärare. Han har också en bakgrund från Institutet för musikvetenskap i Århus.

 

Från idé till premiär i 7 steg - startar 16/10

ljusbord slide hemsida

Kursen har nu startat men det finns plats kvar på återstående kurstillfällen - välkommen att anmäla dig! 

Varmt välkommen att delta på denna kurs som ger dig tips, inspiration och kunskap inom sju olika områden som är centrala i skapandet av en teaterproduktion! Längre ned kan du läsa mer om de olika delmomenten: manus/textanalys, regi, planering/ledarskap, produktion/marknadsföring, scenljus, kostym/scenografi och skådespeleri. Första tillfället är 16 oktober 2017 och kursen pågår sedan en kväll i veckan, med uppehåll vecka 44, fram till sista tillfället den 7 december. 

FÖR VEM?

Kursen vänder sig till dig som vill få inspiration och praktiska verktyg för att kunna arbeta med flera olika delar av processen i en teaterproduktion. I frigrupper, teaterföreningar och dylika sammanhang kan du ofta behöva jobba med flera områden - på den här kursen får du möjlighet att bredda din kunskap. Kanske har du hittills mest skådespelat men vill lära dig mer om regi och ljussättning? Eller är du ny på teaterområdet och vill få ett smakprov på hur det kan gå till att få ihop en hel föreställning? Då är detta kursen för dig!

Inga särskilda förkunskaper krävs för att delta i något av delmomenten. Kom och pröva på, experimentera, lär dig något nytt och vidga dina vyer!

VAR OCH NÄR?

På TeaterVerket, alla tillfällen utom ett hålls på Drottninggatan 71. Tillfället om ljusteknik hålls på scenen på Västmannagatan 54.
En kväll i veckan (varierande veckodagar) från 16 oktober till 7 december, med uppehåll under höstlovsveckan. Se exakta datum och tider nedan för respektive kurstillfälle. 

KURSAVGIFT & ANMÄLAN

Betalande medlemmar i TeaterVerket (verksamhetsåret 2017) går kursen gratis. För dig som inte är medlem i TeaterVerket 2017 kostar kursen 100 kr per tillfälle, alltså totalt 700 kr för hela kursen. Betalning av kursavgift sker i förväg mot faktura.

Om du överväger att bli medlem i TeaterVerket innan du anmäler dig, och därmed få kursen inkluderad i medlemsavgiften (1000 kr per kalenderår/900 kr om du var medlem 2016) kan du läsa mer om medlemskapet här.

För att anmäla dig till kursen, klicka här. 

Max antal deltagare: 15
Minsta antal för att kursen ska bli av: 6

UPPLÄGG, DELMOMENT & KURSLEDARE

Kursen består av sju tillfällen, du kan anmäla dig antingen till samtliga tillfällen eller till några utvalda - du väljer själv. Formatet syftar till att ge en bred allmänkunskap inom teaterproduktion och möjlighet att pröva på flera olika områden, snarare än att djupdyka i vart och ett av dem. (Har du önskemål om "djupdykningskurser" framöver i ett av dessa eller något annat område? Tipsa gärna på moa(a)teaterverket.se!)

De sju delmomenten i kursen är:
  1. Planering & Ledarskap, måndag 16 oktober kl 18.30-21.30, med Moa Åström
  2. Kostym, tisdag 24 oktober l kl 18.30-21.30, med Åsa Kalzén
    (Uppehåll vecka 44 pga höstlov.)
  3. Manus & textanalys, tisdag 7 november kl 18.30-21.30, med Peter Bark
  4. Regi & regissörens roll, tisdag 14 november kl 18.30-21.30, med Peter Bark
  5. Skådespeleri & skådespelarens roll, tisdag 21 november kl 18.30-21.30, med Peter Bark
  6. Ljussättning & ljusteknik, torsdag 30 november kl 17.30-21.30, med Benny Avér (OBS: 4 timmar, start 17.30!)
  7. Producentarbete/Marknadsföring,torsdag 7 december kl 18.30-21.30, med Moa Åström

Här kan du läsa mer om vad varje tillfälle kommer att innehålla! (PDF, öppnas i nytt fönster.) 

Om kursledarna:

Benny Avér är medlem i TeaterVerket och arbetar till vardags som scenmästare. Han har mångårig erfarenhet av ljud- och ljusteknik och har bland annat utbildat sig i ljud- och musikproduktion på Luleå Tekniska Universitet och tidigare arbetat på Sveriges Radio som tekniker.

Peter Bark har arbetat som regissör, pedagog, skådespelare och manusförfattare i drygt 25 år. Han har skrivit ett stort antal manus och regisserat ännu fler uppsättningar. Tidigare har han hållit flertalet kurser i bland annat improvisationsteater, textanalys, regi och skådespeleri.

Åsa Kalzén är utbildad tillskärare med specialisering på teaterkostym och historiska dräkter. Hon var tidigare huvudlärare för Köpenhamns Tillskärarakademis kostymutbildning och har också undervisat i dräkthistoria, scenografi och scenisk gestaltning på Linköpings Universitet. I dagsläget kombinerar hon frilansarbete med en tjänst som kostymdesigner på Kulturskolan i Stockholm och nyligen anlitades hon som kostymchef för uppsättningen av "Fantomen på Operan" på Cirkus. 

Moa Åström är utbildad företagsekonom och har arbetat med projektledning, ekonomi, marknadsföring och utbildningar/workshops i flera olika sammanhang: Som egenföretagare, i kommunal ungdomsverksamhet, som konsult inom miljö-/hållbarhetsarbete och numera som verksamhetsledare för Teaterverket och projektledare på Playhouse Teater. Hon är också verksam som skådespelare.

FRÅGOR OM KURSEN?

Kontakta Moa Åström på moa(a)teaterverket.se  eller 0704403654.