Är du intresserad av att bli medlem i TeaterVerket? Klicka här

Menu
 • FÖRESTÄLLNING: DET HÄR ÄR VÅR UNGDOM

  Extraföreställningar på Teaterverket 20, 21 dec

 • FÖRSTÄLLNING: FÖRST FÖDS MAN JU

  Av: Line Knutzon i regi av Moa Hjärtström

 • FÖRESTÄLLNING: KUNG KEJNO

  En monolog av & med Felix Johansson

 • FÖRESTÄLLNING: HERRAR

  Vad händer med tre män med helt olika bakgrund och levnadssätt måste tillbringa en hel helg instängda tillsammans?

 • FÖRESTÄLLNING: DOMAREN

  Av Vilhem Moberg i regi av Henric Hammarslätt

 • FÖRESTÄLLNING: ETT DRÖMSPEL

  Av August Strinberg i regi av Johanna Niklasson

 • FÖRESTÄLLNING: ONSDAGSKLUBBEN

  Improvisationsteater med tokroliga sketcher och stor dramatik.

 • ANMÄL DIG TILL UPPSTARTSTRÄFFEN DEN 5/11

  Öppet för all som vill engagera sig i teaterprojekt, på eller bakom scenen

 • KURS: FÖRDJUPNING I SKÅDESPELERI, 14, 15, 22 FEBRUARI

  En kurs fördjupningskurs med Elisabeth Sevholt, för dig som tidigare gått kurs/workhop.

Skådespelarkurs med Elisabet Sevholt

loge slide

Nu bjuder vi på nytt in till kurs med Elisabet Sevholt, som ett antal gånger tidigare har hållit mycket uppskattade kurser på Teaterverket! 7, 8 och 14 december går denna kurs av stapeln. Är du medlem i Teaterverket får du förtur vid anmälan senast 25 augusti, samt rabatt på kursavgiften!-Vill du bli en engagerande, känslomässig och kraftfull skådespelare som driver dina mål?
-Vill du kunna vända det som du har varit med om i ditt liv till något positiv genom ditt skådespeleri?
-Vill du bli av med din självmedvetenhet på scen och framför kameran?
-Vill du känna dig levande och i kontakt med de andra på scenen och beröra din publik på ett djupt plan?
-Vill du få en konkret arbetsmetod som du kan följa i dina förberedelser inför en inspelning eller teaterföreställning?
Under tre dagar- lördag, söndag och lördag - arbetar vi med scener från film, TV-serier och pjäser för att skapa en djup, komplex och drivande rollkaraktär, starkt levande i nuet, tack vare att du använder dina alldeles egna erfarenheter.Den röda tråden i kursen utgörs av etableringen av ett rollarbete på en djupt personlig nivå. Arbetet är såväl analytiskt, som emotionellt, fysiskt och intuitivt och du får använda dig av hela din kapacitet som skådespelare och människa. Det kan vara en mycket omvälvande process -men också en som ger tusenfalt igen. Med kursen får du dessutom en mycket konkret metod att arbeta efter. Kursen är schematiskt utformad i enlighet med denna.Inga särskilda förkunskaper krävs för att delta i denna workshop.

KURSUPPLÄGG:
-Första dagen gör varje par sin scen i masterclass-form, sedan går vi igenom den och gör en analys för att hitta den personliga kopplingen till det som sker i scenen.
-Under kvällen arbetar du vidare, enskilt och tillsammans med din scenpartner, utifrån det fördjupade arbete vi gjorde under dagen.
-Andra dagen fortsätter vi arbetet med scenen. Den här dagen lägger vi fokus på vad du gör i scenen och mötet med den andra skådespelaren.
-Under veckan arbetar du återigen vidare, enskilt och tillsammans med din scenpartner, och provar ut olika aktioner, handlingar och inre monologer.
-Tredje dagen handlar om att släppa allt förarbete för att kunna vara närvarande i ögonblicket. Vi går igenom metoder för att ”komma ut ur huvudet” och bli en levande människa på scen eller framför kameran. Dagen avslutas med en frågestund och efter det går vi och tar ett glas eller en bit mat tillsammans.Under kursen går vi även igenom olika metoder för att öppna upp för att få kontakt med ditt inre. Du får en teknik för att kunna gestalta starka känslor som till exempel rädsla och sorg så att det blir på riktigt, samt för hur du ska hitta känslan av att vara exempelvis förälskad, förälder, barn, syskon eller barndomskamrat.

TID OCH PLATS:
7, 8 och 14 december - heldagar kl 9-17 med eget arbete kvällstid
I Teaterverkets lokaler på Drottninggatan 71A, källarplanet på Playhouse Teater

FÖRBEREDELSER:
Cirka två veckor innan kursstart får du en scen och en scenpartner via mail. Förbered dig för kursen genom att arbeta med scenen enskilt och tillsammans med din scenpartner. Du behöver kunna dina repliker och ha med dig kläder och rekvisita som passar till din karaktär och till scenen.

ANSÖKAN OCH KOSTNAD:
Ordinarie kursavgift: 3125 kr (2500 kr + moms)
Kursavgift för Teaterverket-medlemmar: 2200 kr (1760 kr + moms).Ansök med CV eller kort berättelse om dig själv + ett nytaget foto, till ansok(a)elisabetsevholt.com
Ange när du ansöker om du är medlem i Teaterverket. För att få förtur och rabatt på kursavgiften behöver du vara medlem i Teaterverket vid tidpunkten för din ansökan, medlemskap kan inte tecknas i efterhand. För info om medlemskap klicka här.Sista ansökningsdag: 9 oktober
Om du är medlem i Teaterverket får du förtur till en plats om du ansöker senast 25 augusti.

OM ELISABET SEVHOLT OCH TEKNIKEN:
Elisabet Sevholt håller workshops och kurser över hela Skandinavien och norra Europa samt coachar många skandinaviska och europeiska skådespelare för film, TV-serier och teatrar. Hon har också regisserat många teaterproduktioner genom åren och varit lärare på ett antal teaterskolor. Hennes kurser har grunden i Stanislavskij, hjärtat i Chubbuck-tekniken och starka influenser från andra skådespelartekniker så som Uta Hagen- och Meisnertekniken, Michael Chekhov samt Method Acting. Hennes arbete syftar till att arbeta fram ett modernt och nyskapande skådespeleri för 2010-talet.The key is inside you - together we will find it.

Fördjupningskurs i skådespeleri med Elisabet Sevholt

Elisabeth Fordjupningskurs

Teaterverket arrangerar en fortsättningskurs i skådespeleri med Elisabeth Sevholt som som ett antal gånger tidigare har hållit mycket uppskattade kurser på Teaterverket. Det här är en kurs för dig som redan varit med på någon av Elisabets kurser eller workshops och vill fördjupa dig i arbetet med metoden som hon använder.

Under tre dagar – lördag, söndag och påföljande lördag - arbetar gruppen med verktyg för att skapa djupa, komplexa och drivande rollkaraktärer, starkt levande i nuet och med utgångspunkt från deltagarnas egna erfarenheter.

Med grunden i Stanislavskij, hjärtat i Chubbuck-tekniken och med starka influenser från andra skådespelartekniker, som Uta Hagen- och Meisnertekniken, arbetar vi fram ett skådespeleri för 2020-talet.

Den röda tråden i kursen utgörs av etableringen av ett rollarbete på en djupt personlig nivå. Arbetet är såväl analytiskt, som emotionellt, fysiskt och intuitivt och du får använda dig av hela din kapacitet som skådespelare och människa.

Kursens upplägg:
-Första dagen jobbar vi med att hitta drivkrafterna och den personliga kopplingen mellan dig och karaktären.
-Under kvällen arbetar du vidare, enskilt och tillsammans med din scenpartner, utifrån det fördjupade arbete vi gjorde under dagen.
-Andra dagen fortsätter vi arbetet med scenen. Den här dagen lägger vi fokus på det yttre arbetet och mötet med den andra skådespelaren.
-Under veckan arbetar du enskilt och tillsammans med din scenpartner och fördjupar både det inre och yttre arbetet med scenen.
-Tredje dagen handlar om att släppa allt förarbete för att kunna vara närvarande i ögonblicket. Vi arbetar med att lyssna på dig själv och lyssna på andra, "släppa" och låta kroppen prata och bli en levande människa på scen och film.

Under kursdagarna arbetar vi med olika metoder för att öppna upp för att få kontakt med ditt inre. Du får utveckla din teknik för att kunna gestalta starka känslor som till exempel rädsla och sorg så att det blir på riktigt, samt för hur du ska hitta känslan av att vara exempelvis förälskad, förälder, barn, syskon eller barndomskamrat.

Förberedelser:
Cirka två veckor innan kursstart får du en scen och en scenpartner via mail. Förbered dig för kursen genom att arbeta med scenen enskilt och tillsammans med din scenpartner. Ibland reser deltagare till workshopen. Om du får en partner som kommer långväga ifrån kan vissa av förberedelserna ske via skype.

Tid:
14 februari 9.00-18.00
15 februari 9.00-18.00
22 februari 9.00-17.00

Ansökan och kostnad:
Ansökan till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Sista ansökningsdag: 9 december
Om du är medlem 2019 i Teaterverket får du förtur till en plats om du ansöker senast 10 november. Ange när du söker om du är medlem i Teaterverket.

Kostnad: 3.500 kr (2.800 kr+moms)
Om du tecknar medlemskap 2020 i Teaterverket får du rabatt på kursen. Då är kostnaden 2.575 kr ( 2.060 kr + moms). För att få rabatten behöver du bli medlem 2020 i Teaterverket direkt i januari före fakturering av kursavgift sker. För info om medlemskap se www.teaterverket.se

Om det var länge sedan du var med om någon av Elisabets kurser eller workshops kommer du att bli ombedd att skicka showreel eller CV+foto till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

För mer information om workshopen kontakta Moa: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

GRUNDKURS I SKÅDESPELERI

Seijaskurs hemsidebild

Med start den 5 september erbjuder vi under tolv torsdagskvällar en kostnadsfri grundkurs i skådespeleri under ledning av Teaterverket-medlemmen Seija Själander. Seija har nyligen blivit färdig med sin utbildning till dramapedagog och vill med denna kurs pröva sina nya kunskaper! Som deltagare får du möjlighet att utforska ditt eget skådespeleri, att hitta olika ingångar i roller och gestaltningar. En lekfull och prestigelös grundkurs där ett gemensamt utforskande står i centrum!

Kursen är på nybörjarnivå, du behöver alltså inte ha några särskilda förkunskaper.

Seija Själander har gjort flertalet teateruppsättningar på Teaterverket och i andra sammanhang, både som skådespelare och regissör. Hon har varit medlem i Teaterverket sedan 2014 och här hos oss bland annat regisserat uppsättningarna En Liten Slant och Drottning K.

VAR OCH NÄR?

I Teaterverkets lokaler på Playhouse Teater, Drottninggatan 71.

Varje torsdagskväll kl 18-21 från 5 september till och med 28 november. Uppehåll 31 okt (höstlov).
Det går inte att anmäla sig endast till enskilda tillfällen, kursen är en helhet och du bör kunna delta i princip samtliga kurstillfällen.


VILLKOR & ANMÄLAN

Medlemmar i Teaterverket har förtur till plats på kursen, vid anmälan senast 15 augusti. Du som inte är medlem i Teaterverket kan anmäla intresse och därmed ställa dig på väntelista, efter 15 augusti ges kvarvarande platser i turordning till dem på väntelistan. 

Att delta på kursen är kostnadsfritt, dock tas en avgift ut vid sen anmälan/frånvaro:

Anmälan till kursen är bindande och avanmälan kan ske utan kostnad senast 15 augusti. Vid senare avanmälan eller utebliven närvaro tas en avgift på 500 kr ut. För dig som redan är medlem i Teaterverket, eller blir medlem i samband med din kursanmälan, gäller detta direkt från att du skickar in din kursanmälan.

För dig som inte är medlem och ställer dig på väntelista: om platser blir över kommer du efter den 15 augusti att erbjudas en plats som du då kan tacka ja eller nej till. Tackar du då ja är din anmälan därefter bindande enligt ovan. Det är alltså inte bindande att ställa dig på väntelista.

Dessa villkor syftar helt enkelt till att undvika att bokade kursplatser inte utnyttjas. När du anmäler dig till kursen ska du veta säkert att du kan och vill delta. Eventuell avanmälan ska ske skriftligen till moa(a)teaterverket.se.

Om du överväger att bli medlem i Teaterverket innan du anmäler dig, och därmed få förtur till kursen, kan du läsa mer om medlemskapet här.

Max antal deltagare: 12

KLICKA HÄR FÖR ATT ANMÄLA DIG TILL KURSEN

FRÅGOR OM KURSEN?
Kontakta Moa Åström eller Fanny Wahlqvist på Teaterverket:
moa(a)teaterverket.se eller 0704403654
fanny(a)teaterverket.se eller 0739401848

KURS: ATT SKRIVA DRAMATIK

KURSBILD HEMSIDAN

Är du nyfiken på hur länge Romeo egentligen kan hänga under Julias balkong? Hur Shakespeare lyckades få till ett drama som håller århundrade efter århundrade? Och hur du ska lyckas med detsamma? Välkommen till en kurs i manusskrivande för scen!

UPPLÄGG & DELMOMENT

Vid fem kurstillfällen kommer vi gå igenom dramats uppbyggnad och hur vi nyttjar det för att skriva ett starkt manus. Kursen utgår från ditt eget skrivande. Dels genom skrivövningar på plats som vi sedan läser och diskuterar och dels genom längre skrivövningar som sträcker sig mellan kurstillfällena. Genom skrivövningarna kommer du utmanas till att hitta nya uttryckssätt. Kursen består även av samtal om vad dramatik och dramaturgi är och kan vara.

Delmoment
1. Dramatik, Skrivprocess och Manusformat
2. Dramaturgi
3. Tematik
4. Karaktär och Backstory
5. Miljö och Arena
6. Frivilligt textsamtal – fokus på deltagarnas egna texter

Mellan kurstillfällena kommer du få skrivuppgifter som du antingen kan använda för att utveckla en idé du bär på eller för att utmana din kreativitet.

TILL VEM RIKTAR SIG KURSEN?

Kursen är för dig som skriver, oavsett form, och är sugen på att lära dig mer om just dramatik. Du kanske bär på en idé som du vill förverkliga i pjäsform. Eller så har en scenisk bild fastnat i hjärnan på dig. Eller så är du sugen på att utöka din skrivrepertoar till att omfatta manusskrivning. Oavsett behöver du ingen speciell förkunskap för att gå kursen. Är du helt ny i teaterns värld kommer kursen ge dig en inspirerande inblick i vad ett drama kan vara. Har du tidigare erfarenheter av sceniskt arbete ger kursen dig nya perspektiv och redskap att gestalta dina idéer.

Denna grundkurs har tidigare arrangerats av Teaterverket och Sofie Smith. Under 2020 är tanken att också anordna en fördjupningskurs, så har du redan gått den här grundkursen – håll utkik efter fördjupningen framöver!

VAR OCH NÄR?

I Teaterverkets lokaler på Playhouse Teater, Drottninggatan 71.

Kurstillfällen
: Varannan måndag kl 18-21: 30 sept, 14 okt, 28 okt, 11 nov, 25 nov.
Det går inte att anmäla sig endast till enskilda tillfällen, kursen är en helhet och du bör kunna delta samtliga fem datum.

Textsamtal 9 december, för de deltagare som önskar. Du kan bestämma dig under kursens gång om du önskar delta på detta.

VILLKOR & ANMÄLAN

Ordinarie kursavgift: 750 kr
För medlemmar i Teaterverket 2019: 200 kr

Medlemmar i Teaterverket har förtur till plats på kursen, vid anmälan senast 18 augusti. Du som inte är medlem i Teaterverket kan anmäla intresse och därmed ställa dig på väntelista, efter 18 augusti ges kvarvarande platser i turordning till dem på väntelistan.

Anmälan är bindande, avanmälan kan ske utan kostnad till och med 30 augusti. Avanmäler du dig senare än 30 augusti eller uteblir från kursen är du fortfarande skyldig att betala kursavgiften. För dig som är medlem i Teaterverket vid tidpunkten för din kursanmälan gäller detta direkt från att du skickar in kursanmälan.

För dig som inte är medlem och ställer dig på väntelista: om platser blir över erbjuds du efter den 18 augusti en plats som du då kan tacka ja eller nej till. Tackar du då ja är din anmälan bindande enligt ovan. Men det är alltså inte bindande att ställa dig på väntelista till kursen.

Betalning av kursavgift sker i förväg mot faktura, som skickas till dig per mail några veckor före kursen.
Om du överväger att bli medlem i Teaterverket innan du anmäler dig, och därmed få rabatterad kursavgift kan du läsa mer om medlemskapet här.

Max antal deltagare: 12

KLICKA HÄR FÖR ATT ANMÄLA DIG TILL KURSEN

OM KURSLEDAREN

Kursen leds av Sofie Smith som är utbildad vid Biskops Arnös manusförfattarutbildning, i litteraturvetenskap med inriktning dramatik och kreativt skrivande samt inom manusskrivande för TV och film. Hon är del av teatern Dramalabbet där hon främst jobbar i deras Dramaturgiat, som verkar för att lyfta ny dramatik och nya dramatiker. Hon har tidigare hållit kurser om bl a devising och arbetat som teaterpedagog på Dieselverkstaden. Sedan flera år tillbaka ägnar hon sig åt eget skrivande och utvecklande av manusidéer.

FRÅGOR OM KURSEN?
Kontakta Moa Åström eller Fanny Wahlqvist på Teaterverket:
moa(a)teaterverket.se eller 0704403654
fanny(a)teaterverket.se eller 0739401848

Röstkurs med Ulrik Barfod 4-7 april

I samarbete med AD LIB kan vi den 4-7 april erbjuda plats till rabatterat pris för Teaterverket-medlemmar på en workshop i röstarbete med Ulrik Barfod. Detta är en bra workshop för både skådespelare och sångare som vill känna in och äga sin röst. Ulrik Barfod är föreläsare och medlem av Roy Hart Theatre och håller workshops runtom i världen. Fram till 25 mars finns de sista fyra deltagarplatserna reserverade för Teaterverket-medlemmar, först till kvarn!

Vad är mitt uttryck, vad vill jag skapa med kropp och röst? Varifrån kommer min röst, hur kan min röst växa? Skulle du vilja öppna upp din röst så att den kan utvecklas till något som du kanske inte visste att den kan bli? Vill du undersöka hur du kan ge din kropp och röst möjlighet att komma till sin rätt; att bli starka delar i ditt konstnärliga uttryck?

Om du tycker de här frågorna låter spännande så är denna workshop rätt för dig! Ingen särskild förkunskap krävs för att kunna delta. 

Ulrik Barfods arbetssätt hjälper dig att undersöka djup och omfång i din röst, att få ner rösten i kroppen, att äga den och bli vän med den.

Avgift & anmälan

Workshopen pågår fyra heldagar, 4-7 april kl 10-16. Du kan välja att delta alla fyra dagar, eller välja att delta två dagar.

Två dagars deltagande kostar för Teaterverket-medlemmar 500 kr (ordinarie pris 2000 kr).
Fyra dagars deltagande kostar för Teaterverket-medlemmar 2500 kr (ordinarie pris 4000 kr).

Dessa priser gäller för dig som är betalande medlem i Teaterverket 2018. De sista fyra kursplatserna hålls reserverade för Teaterverket-medlemmar till och med 25 mars.

För att anmäla dig eller få mer info, hör av dig till Catrin Eggers: catrin.eggers(a)gmail.com eller 0709991582. 

Om Ulrik Barfod

Sedan 1999 har Ulrik undervisat i många länder i Europa. Han är auktoriserad föreläsare och medlem av Roy Hart Theatre, som har sitt centrum i södra Frankrike, där Ulrik också bor och arbetar som skådespelare, sångare och lärare. Han har också en bakgrund från Institutet för musikvetenskap i Århus.