Är du intresserad av att bli medlem i TeaterVerket? Klicka här

Menu

KURS: ATT SKRIVA DRAMATIK

KURSBILD HEMSIDAN

Är du nyfiken på hur länge Romeo egentligen kan hänga under Julias balkong? Hur Shakespeare lyckades få till ett drama som håller århundrade efter århundrade? Och hur du ska lyckas med detsamma? Välkommen till en kurs i manusskrivande för scen!

UPPLÄGG & DELMOMENT

Vid fem kurstillfällen kommer vi gå igenom dramats uppbyggnad och hur vi nyttjar det för att skriva ett starkt manus. Kursen utgår från ditt eget skrivande. Dels genom skrivövningar på plats som vi sedan läser och diskuterar och dels genom längre skrivövningar som sträcker sig mellan kurstillfällena. Genom skrivövningarna kommer du utmanas till att hitta nya uttryckssätt. Kursen består även av samtal om vad dramatik och dramaturgi är och kan vara.

Delmoment
1. Dramatik, Skrivprocess och Manusformat
2. Dramaturgi
3. Tematik
4. Karaktär och Backstory
5. Miljö och Arena
6. Frivilligt textsamtal – fokus på deltagarnas egna texter

Mellan kurstillfällena kommer du få skrivuppgifter som du antingen kan använda för att utveckla en idé du bär på eller för att utmana din kreativitet.

TILL VEM RIKTAR SIG KURSEN?

Kursen är för dig som skriver, oavsett form, och är sugen på att lära dig mer om just dramatik. Du kanske bär på en idé som du vill förverkliga i pjäsform. Eller så har en scenisk bild fastnat i hjärnan på dig. Eller så är du sugen på att utöka din skrivrepertoar till att omfatta manusskrivning. Oavsett behöver du ingen speciell förkunskap för att gå kursen. Är du helt ny i teaterns värld kommer kursen ge dig en inspirerande inblick i vad ett drama kan vara. Har du tidigare erfarenheter av sceniskt arbete ger kursen dig nya perspektiv och redskap att gestalta dina idéer.

Denna grundkurs har tidigare arrangerats av Teaterverket och Sofie Smith. Under 2020 är tanken att också anordna en fördjupningskurs, så har du redan gått den här grundkursen – håll utkik efter fördjupningen framöver!

VAR OCH NÄR?

I Teaterverkets lokaler på Playhouse Teater, Drottninggatan 71.

Kurstillfällen
: Varannan måndag kl 18-21: 30 sept, 14 okt, 28 okt, 11 nov, 25 nov.
Det går inte att anmäla sig endast till enskilda tillfällen, kursen är en helhet och du bör kunna delta samtliga fem datum.

Textsamtal 9 december, för de deltagare som önskar. Du kan bestämma dig under kursens gång om du önskar delta på detta.

VILLKOR & ANMÄLAN

Ordinarie kursavgift: 750 kr
För medlemmar i Teaterverket 2019: 200 kr

Medlemmar i Teaterverket har förtur till plats på kursen, vid anmälan senast 18 augusti. Du som inte är medlem i Teaterverket kan anmäla intresse och därmed ställa dig på väntelista, efter 18 augusti ges kvarvarande platser i turordning till dem på väntelistan.

Anmälan är bindande, avanmälan kan ske utan kostnad till och med 30 augusti. Avanmäler du dig senare än 30 augusti eller uteblir från kursen är du fortfarande skyldig att betala kursavgiften. För dig som är medlem i Teaterverket vid tidpunkten för din kursanmälan gäller detta direkt från att du skickar in kursanmälan.

För dig som inte är medlem och ställer dig på väntelista: om platser blir över erbjuds du efter den 18 augusti en plats som du då kan tacka ja eller nej till. Tackar du då ja är din anmälan bindande enligt ovan. Men det är alltså inte bindande att ställa dig på väntelista till kursen.

Betalning av kursavgift sker i förväg mot faktura, som skickas till dig per mail några veckor före kursen.
Om du överväger att bli medlem i Teaterverket innan du anmäler dig, och därmed få rabatterad kursavgift kan du läsa mer om medlemskapet här.

Max antal deltagare: 12

KLICKA HÄR FÖR ATT ANMÄLA DIG TILL KURSEN

OM KURSLEDAREN

Kursen leds av Sofie Smith som är utbildad vid Biskops Arnös manusförfattarutbildning, i litteraturvetenskap med inriktning dramatik och kreativt skrivande samt inom manusskrivande för TV och film. Hon är del av teatern Dramalabbet där hon främst jobbar i deras Dramaturgiat, som verkar för att lyfta ny dramatik och nya dramatiker. Hon har tidigare hållit kurser om bl a devising och arbetat som teaterpedagog på Dieselverkstaden. Sedan flera år tillbaka ägnar hon sig åt eget skrivande och utvecklande av manusidéer.

FRÅGOR OM KURSEN?
Kontakta Moa Åström eller Fanny Wahlqvist på Teaterverket:
moa(a)teaterverket.se eller 0704403654
fanny(a)teaterverket.se eller 0739401848