Är du sugen på att bli medlem i TeaterVerket? Klicka här

Menu

Helgkurs i Ljusteknik 22-23 oktober

Slide hemsida scenfredag

Du som vill komma igång med teaterljus får på denna kurs en ordentlig genomgång av tekniken bakom. Allt från ljusbord till lampa – här får du en övergripande inblick i hur teaterljus funkar! Vi går bland annat igenom säkerhetstänk, hur olika strålkastare är uppbyggda + deras ljusegenskaper, vad DMX är och hur det fungerar och vad LED-ljus innebär. Vi tittar också på hur ett ljusbord kan vara uppbyggt och enkelt hur man lägger upp scener och växlar mellan dem under en föreställning.

Målet med kursen är att du ska få en bred instegskunskap inom tekniken bakom teaterljus så att du själv klarar av att hänga, koppla upp och reglera en mindre teaterljusrigg. Vi kommer att jobba med den befintliga ljusriggen på Teaterverkets scen.

Detta är en teknisk och faktaintensiv kurs. Block och penna är att rekommendera – dina anteckningar är det kursmaterial du tar med dig hem.

Tid och Plats

Lördag-söndag 22-23 oktober, kl 12.00-15.00 båda dagarna. 
I Teaterverkets lokaler på Västmannagatan 54, Stockholm.

Anmälan & kursavgift 

Kursen är kostnadsfri för dig som är med/nyligen har varit med i en studiecirkel inom scenkonst, film och musik kopplad till ABF Stockholm, alternativt om du har en sådan studiecirkel i startgroparna! (Om du t ex repar och spelar en föreställning på Teaterverket, så är du deltagare i en studiecirkel.) 

Annars är ordinarie kursavgift 690 kr.

Kursen arrangeras av ABF Stockholm i samarbete med Teaterverket. För att anmäla dig till kursen, maila till amanda.moller(a)abf.se. 

Kursledare: Benny Avér 

Benny Avér är medlem i Teaterverket och arbetar till vardags som scenmästare. Han har mångårig erfarenhet av ljud- och ljusteknik och har bland annat utbildat sig i ljud- och musikproduktion på Luleå Tekniska Universitet och tidigare arbetat på Sveriges Radio som tekniker.  

Helgkurs i Ljusdesign 25-26 mars 2017

Slide hemsida scenfredag

I den här grundkursen i ljusdesign lär vi oss att förstå ljusets natur och hur vi använder den som ett konstnärligt medel. Kursen passar perfekt för dig som vill arbeta med ljus i kombination med scenkonst! Vi utforskar förmågan att göra estetiska och tekniska utformade val och undersöker de olika stadierna av processen inom belysningsdesign.

Kursen är uppdelad i fyra delar varav två är främst teoretiska (1+2) medan de andra två kombinerar teori och praktik (3+4):

1. Vad är ljus? Termerna "ljus" och "färg" kan tolkas både visuellt som "vad vi ser" och fysiskt som "strålningsenergi ". Hur uppfattar och tolkar vi ljus i omvärlden? 

2. Scenbelysningens historia: från användningen av dagsljus på de gamla grekiska teatrarna via dekorativt stearinljussken, 1800-talets framsteg inom scenljuseffekter fram till elektricitetens entré och dagens teknik som LED m.m. 

3. Ljus som komposition: Vi går igenom de grundläggande designverktyg som en ljusdesigner har tillgängliga för att styra och fånga publikens uppmärksamhet: färg - riktning - fokus - intensitet - rytm.

4. Designprocessen: Från första repetition till premiären; hur ser ljusdesignerns roll och arbete ut? I denna del får du lära dig hur scenen är uppdelad i belysningszoner, hur man utformar en belysningsplan, riggning av strålkastarna, programmering av belysning och om ljusdesignerns roll under slutfasen inför premiär. 

Alla får med sig ett kompendium (på engelska) efter kursens slut. 

Tid och Plats

Lördag & söndag 25-26 mars, kl 12.00-15.00 båda dagarna. 
På scenen i Teaterverkets lokal på Västmannagatan 54, Stockholm.

Anmälan & Kursavgift

Kursen är kostnadsfri för dig som är med/nyligen har varit med i en studiecirkel inom scenkonst, film och musik kopplad till ABF Stockholm, alternativt om du har en sådan studiecirkel i startgroparna! (Om du t ex repar och spelar en föreställning på Teaterverket, så är du deltagare i en studiecirkel.) 

Annars är ordinarie kursavgift 690 kr.

Kursen arrangeras av ABF Stockholm i samarbete med Teaterverket. För att anmäla dig till kursen, maila till erik.melin(a)abf.se. 

Kursledare: Christina Kamma

Christina Kamma har utbildad sig inom ljusdesign bland annat i London och på KTH i Stockholm. Hon har arbetat som ljusdesigner på ett stort antal föreställningar i Grekland, London och Stockholm, samt forskat om bland annat interaktionen mellan scenografi och ljusdesign. Under 2016 har Christina varit involverad som ljusdesigner i ett flertal uppsättningar på Teaterverket. 

Kurs: Att skriva dramatik

maskworkshop slide

Är du nyfiken på hur länge Romeo egentligen kan hänga under Julias balkong? Hur Shakespeare lyckades få till ett drama som håller århundrade efter århundrade? Och hur du ska lyckas med detsamma? Välkommen till en kurs i manusskrivande för scen! 

 

UPPLÄGG & DELMOMENT

Vid fem kurstillfällen kommer vi gå igenom dramats uppbyggnad och hur vi nyttjar det för att skriva ett starkt manus. Kursen utgår från ditt eget skrivande. Dels genom skrivövningar på plats som vi sedan läser och diskuterar och dels genom längre skrivövningar som sträcker sig mellan kurstillfällena. Genom skrivövningarna kommer du utmanas till att hitta nya uttryckssätt. Kursen består även av samtal om vad dramatik och dramaturgi är och kan vara. Vi kommer titta närmare på hur olika pjäser är uppbyggda och se hur dessa utnyttjar dramaturgins hörnstenar. 

Delmoment

1. Dramaturgi
2. Manusformat och backstory
3. Karaktär
4. Tematik
5. Skrivteknik och devising
6. Textsamtal och handledning - frivilligt sista kurstillfälle med fokus på deltagarnas egna texter

Mellan kurstillfällena kommer du få skrivuppgifter som du antingen kan använda för att utveckla en idé du bär på eller för att utmana din kreativitet.

 

TILL VEM RIKTAR SIG KURSEN?

Kursen är för dig som skriver, oavsett form, och är sugen på att lära dig mer om justdramatik. Du kanske bär på en idé som du vill förverkliga i pjäsform. Eller så har en scenisk bild fastnat i hjärnan på dig. Eller så är du sugen på att utöka din skrivrepertoar till att omfatta manusskrivning. Oavsett behöver du ingen speciell förkunskap för att gå kursen. Är du helt ny i teaterns värld kommer kursen ge dig en inspirerande inblick i vad ett drama kan vara. Har du tidigare erfarenheter av sceniskt arbete ger kursen dig nya perspektiv och redskap att gestalta dina idéer.

VAR OCH NÄR?

I TeaterVerkets lokaler på Playhouse Teater, Drottninggatan 71.

Varannan tisdag kl 18-21: 9 feb, 23 feb, 8 mars, 22 mars och 5  april. Datumen är från tidigare kursomgång! I nuläget är ingen ny kursomgång spikad. 

Det går inte att anmäla sig endast till enskilda tillfällen, kursen är en helhet och du bör kunna delta samtliga fem datum.

Textsamtal och handledning 19 april, för de deltagare som önskar. Du kan bestämma dig under kursens gång om du önskar delta på detta. 

KURSAVGIFT & ANMÄLAN

Ordinarie kursavgift: 750 kr
För medlemmar i TeaterVerket 2015: 250 kr

Betalning av kursavgift sker i förväg mot faktura, som skickas per mail när du anmält dig. Anmälan är bindande. 

Om du överväger att bli medlem i TeaterVerket innan du anmäler dig, och därmed få rabatterad kursavgift kan du läsa mer om medlemskapet här.

Max antal deltagare: 12

Om kursledaren

Kursen leds av Sofie Smith som är utbildad vid Biskops Arnös manusförfattarutbildning, i litteraturvetenskap med inriktning dramatik och kreativt skrivande samt inom manusskrivande för TV och film. Hon har tidigare hållit kurser om bl a devising och arbetar som teaterpedagog på Dieselverkstaden. Sedan flera år tillbaka ägnar hon sig åt eget skrivande och utvecklande av manusidéer, vilket hon för närvarande kombinerar med olika dramaturguppdrag på frilansbasis.

FRÅGOR OM KURSEN?

Kontakta Moa Åström på moa(a)teaterverket.se  eller 0704403654. 

Infomöte & Reading genomförs 8 april

Med anledning av händelsen i Stockholm idag 7 april:

Vår reading kl 19.00 lördag den 8 april genomförs enligt plan, varmt välkomna att ta del av pjäsen "Conversations with my cat!". 

Our reading of Conversations with my cat will be performed tonight april 8th at 7 pm! 

More info och to reserve free tickets: Conversations with My Cat

Vårt infomöte lördag 8 april kl 13.00 kommer att genomföras enligt plan, om inget nytt uppkommer i form av polisrekommendationer eller annat under natten/förmiddagen. Skulle mötet mot förmodan ställas in informerar vi om detta här och på vår Facebook-sida under lördag förmiddag, annars kör vi alltså enligt plan - hoppas vi ses! Vill du veta mer om våra infomöten, kika här.

Till de medlemmar som är anmälda till städdagen: samma som ovan gäller, vi kör enligt plan om inget nytt uppkommer. 

Ta hand om er allihop, fortsätt ösa pepp och kärlek över varandra och vår stad!

Läs mer: Infomöte & Reading genomförs 8 april