fbpx

Är du intresserad av att bli medlem i TeaterVerket? Klicka här

Menu

Bättre sent än aldrig – eller Den ryska stäppens vidöppna tomhet (2016)

BattreForr slidehemsida ver2

En fars om ett av det moderna Sveriges allra svåraste, mest smärtfyllda och skamfyllda skeden. Hur ska regeringen hantera de tyska kraven på att få transportera soldater på permission mellan Norge och Tyskland, senare också trupper från Norge till Finland? 

BattreForr slidehemsida ver2

Efter utsålda föreställningar på Teaterverket i maj 2016 återkom denna uppsättning med tre gästföreställningar på Kompani1, Sibyllegatan 29, hösten 2016. 

Trailer Battre sent  Trailer2 Battre Sent
Klicka på bilderna för att se trailers! 

Håller statsrådet Arvid Stjernquist på att bli galen? Kommer hans fru fly landet tillsammans med brittiske diplomaten Fairfax? Varför blir besökarnas bilar obrukbara? Ska det bli ett avtal eller inte om nya tyska trupptransporter genom Sverige? Vad gör Arvid för att medvetet hindra avtalet – och vad gör utrikesministern för att högst ofrivilligt göra detsamma?

Det är en solig men kall februaridag 1943 i familjen Stjernqvists sommarhus. Människor springer i dörrar, gömmer sig i garderober och förväxlar vem som är vem. Det här alltså en rekorderlig fars, inte en dokumentär – en fars om ett av det moderna Sveriges allra svåraste, mest smärtfyllda och skamfyllda skeden.

Alla länder runt oss är indragna i kriget. Nazi-tyskland verkar oövervinnerligt. Hur ska regeringen hantera de tyska kraven på att få transportera soldater på permission mellan Norge och Tyskland? Ska tyskarna få köpa svensk malm, så att de kan producera mer krigsmaterial? 

Åsikterna inom och utom regeringen går isär. Och de svänger i takt med att den tyska krigslyckan verkar vända, ute på den ryska stäppens oändliga vidder….

Statsrådet Arvid Stjernqvist har aldrig funnits. Pjäsens utrikesminister är också hittepå, inte den riktige utrikesministern Günther. Den framfabulerade februaridagen är ett koncentrat av flera års vacklande och vånda på högsta nivå. Efter att ha läst in sig på alla turer 1940-43 kom pjäsens författare Christian Hammarberg fram till att farsen var en lämplig form för att berätta om denna märkliga och mörka tid. 

Allt är ljug, men sant, så att säga. Välkomna till två timmar med både skratt och allvar.

Manusförfattare Christian Hammarberg har skrivit två fördjupande texter om den historiska bakgrunden, som kan läsas här:

INTRODUKTION till Bättre sent än aldrig.
"TRANSITERINGSTRAFIKEN" - vad menas egentligen?

Spelades våren 2016 på Teaterverkets egen scen: 14, 15, 26, 28, 29 maj samt 2 och 3 juni. 

Nypremiär hösten 2016 och spelades då på Kompani1, Sibyllegatan 29: 30 november samt 2 och 3 december. 

Föreställningen var ca 2 timmar lång inklusive paus.

Manus: Christian Hammarberg
Regi: JanOle Nordgaard
Foto: Tom Bellander
Trailers: Magnus Hammarsten och Tom Bellander 

I ROLLERNA:

Arvid Stjernqvist - Mats Utbult
Irma Stjernqvist - Lilly Sjöblom
Paula Frisk - Tina Friberg
Georg Frisk - Ludvig Nyberg
Ivar Sandström - Pär Sahlin
Lauritz von Holst - Åke Hedbom
Mr Simon Fairfax - Tom Bellander
Fritz Schering - Mats Nilsson

Uppsättningen producerades av Teaterverket, i samarbete med ABF.

Logotypes för affisch 2016 1230