fbpx

Är du intresserad av att bli medlem i TeaterVerket? Klicka här

Menu

Fokus regi

Denna kväll hade vi att ett samtal om regiyrket tillsammans med regissörerna Anna Pettersson och Anne Jonsson. 

NÄR: 7/9 kl. 19-20.30

VAR: Teaterverkets Svea, stora scenen, Sveavägen 114 vid Odenplan. 

ANTAL PLATSER: 45 stycken

OM DELTAGARNA

Anna Pettersson

Anna är regissör, skådespelare och teaterchef för Strindbergs Intima teater i Stockholm. Hon är även doktorand inom konstnärlig forskning på Stockholms konstnärliga högskola. Som skådespelare har hon medverkat i en rad teateruppsättningar på bland annat Kulturhuset Stadsteatern och Dramaten, samt i ett flertal TV-produktioner och lång- och kortfilmer. Som regissör har Anna Pettersson tidigare satt upp bland annat Tjechovs Måsen och Molières Misantropen på Malmö Stadsteater, Ibsens Vildanden och Hedda Gabler på Dramaten och Bernardas hus på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Hon har tilldelats Svenska Teaterkritikers pris, Dagens Nyheters Kulturpris samt TCO:s kulturpris för sin uppsättning av Fröken Julie på Strindbergs Intima Teater. 

Anna är just nu aktuell med premiären av föreställningen Vasa, en bearbetning av August Strindbergs manus, som spelas på Dalateatern i höst.

Anne Jonsson

Anne arbetar som frilansande regissör, är utbildad mimare vid Ecole de mime corporel dramatique och har en masterexamen från Stockholms dramatiska högskola i regi och dramaturg för rörelsebaserad scenkonst såväl som ett post graduate degree i undervisning av corporeal mime och rörelsebaserad scenkonst. Anne har tränat Viewpoints för Anne Bogart och SITI Company i NY, USA. Anne arbetar ofta med devising och komposition, ofta i dialogiska processer med det övriga teamet. Hon är intresserad av formutmaningar och har en rörelsebaserad grund i de arbeten hon gör. Anne är intresserad av kompositionsbaserade arbeten, den narrativa kroppen och de dramaturgiska strukturerna som kompositions- och rörelsebaserad scenkonst arbetar i. Mellan 2018 – 2022 arbetare hon med att bedriva en undersökande verksamhet tillsammans med Masthuggsteatern i Göteborg. Detta arbete går under namnet Rörelsen och kommer att fungera som kompositionslaboratorium där scenkonstnärer träffas och utifrån sina olika praktiker undersöker rörelsebaserade uttryck. 

Hon är även aktuell som koreograf i föreställningen Vasa som Anna Pettersson regisserar på Dalateatern.