fbpx

Är du intresserad av att bli medlem i TeaterVerket? Klicka här

Menu

Spader Dam

 Spader dam Hemsidan

 bokabiljetter  logga lågupplöst rev 9.1

Spader Dam handlar om hasardspel kontra människors öden, vad de gör med sina liv och hur de spelar bort dem. Till skillnad mot andra spel som bygger på kunnande och skicklighet, så handlar hasardspel om risktagande och en övertro på tur och lycka. Novellen och pjäsen är i högsta grad aktuell i dag. Reklam för spel och dobbel sköljer över oss vart vi än går, risken för att frestas satsa sina surt förvärvade pengar är överhängande. Vad kan det här leda till?

Ja, svaret kan bl.a. hittas i Spader dam.

Spader dam (ryska: Пиковая дама) är en novell av Aleksandr Pusjkin som han skrev under hösten 1833. Den publicerades första gången i ett litteraturmagasin i mars 1834. Regissören Annabelle Rice har utefterbearbetning gjort ett manus utifrån novellen. Den som spelas nu som teater för första gången.

Svensk översättning av novellen: Sture Nilsson

Dramatisering, manus & regi: Annabelle Rice

Roller:
Fru Fortuna - Lotta Nöjd
Grevinnan - Bernd Briese
Elisaveta - Emma Karlsson
Greve Tomskij - Mats Nilsson
Kammarherren - Åke Hedbom
Hermann - Nathanael Wall Sanktnovius
Narumov - Åke Hedbom
Surin - Bernd Briese
Polina - Lotta Nöjd

Kostym: Ninni Wikander/Annabelle Rice
Scenografi: Ensemblen/Annabelle Rice

Spelas på Teaterverket Svea - Stora Scenen
Adress: Sveavägen 114

Spellängd: 80 min

Spelas:
Fredag 28 maj kl 19.00 - Nypremiär!
Lördag 29 maj kl 15.00
Lördag 29 maj kl 19.00

Aleksandr Sergejevitj Pusjkin, Rysk författare och nationalskald, född 6 juni 1799 i Moskva, död 10 februari 1837 i Sankt Petersburg. Pusjkin använde ett folkligt tilltal, samt introducerade en berättarteknik som blandade dramatik, romantik och satir. Detta fick stor betydelse för senare ryska författare och är sedan dess intimt förknippat med rysk litteratur. Hans författarskap bidrog även till en modernisering av det ryska litteraturspråket efter franskt mönster.

Uppsättningen produceras i samarbete med ABF Stockholm.

Med anledning av Covid-19, för att hålla ett hälsosäkert arrangemang, har vi begränsat publikmängden till 8 personer / föreställning. Det är färre än hälften av platserna i salongen. Detta bidrar till ett ökat avstånd mellan publiken i salongen samt en mindre mängd människor i rörelse i lokalen.

Vi förutsätter att alla som kommer som publik på våra föreställningar är fullt friska. Har du sjukdomssymptom så är du välkommen att höra av dig för att göra en ombokning, alternativt avbokning med möjlighet till återköp av din biljett.

 

bokabiljetter  logga lågupplöst rev 9.1