fbpx

Är du intresserad av att bli medlem i TeaterVerket? Klicka här

Menu

JUNGFRULEKEN (2018)

Jungfruleken hemsida 1230x461

Jean Genets moderna klassiker Les Bonnes (Jungfruleken) från 1947 handlar om två tjänstekvinnors självförintande uppror. I ett ritualiserat, surrealistiskt och närmast sadomasochistiskt rollspel gestaltar de på lediga stunder fantasin att mörda sin självupptaget arroganta arbetsgivare, kallad Madame. Systrarna Claire och Solange leker en farlig lek där gränserna hela tiden flyttas och det fiktiva upproret börjar övergå i ett verkligt.

Vad händer om deras lek blir upptäckt? Vad händer om det uppdagas att systrarna ligger bakom att Madames älskare satts i fängelse? Pigornas relation till arbetsgivaren och till varandra är ett mångbottnat triangeldrama. Hur mycket de än hatar henne, hennes livsstil och förmögenhet, hur mycket de än häcklar henne i sitt maktspel – lika mycket önskar de, var och en för sig i hemlighet, att rollerna var ombytta. Kanske är det inte alltid så glasklart vem som är offer och vem som är förövare – kanske kan man ibland vara både och på samma gång. De har ett komplicerat hatkärleksförhållande till varandra och brottas även med sitt självförakt.

I grunden finns motorn som är de krafter som bubblar hos den som nekats att leva för sin egen skull. Pigornas situation är ohjälplig och slutet förmodligen oundvikligt. Jungfruleken är ett drama om klass, makt, dominans och underkastelse, sexualitet, religion, brott och människans dunkla sidor.

I ROLLERNA:
Solange – Charlotte Åkestam
Claire – Celina Beveridge
Madame – Stina Lindberg

Regi: Peter Bark
Manus: Jean Genet
Översättning: Axelle Axell och André Martineau
Ljus: Christina Kamma
Förlag: ATR:s förlag, Västerås

Föreställningen är ca 1 timme och 30 minuter lång.
Spelades 1, 2, 3, 8, 9 juni 2018. 

Producerades av Teaterverket i samarbete med ABF Stockholm.