Kostymör/scenograf sökes till Gertrud

För uppstättningen av Hjalmar Söderbergs ”Gertrud” söker jag också någon som vill skapa kläder och scenografi. En person som älskar hela pjäsen och vill hjälpa till med helheten.

Gertrud är, enligt mig, en väldigt bra pjäs om kärlek, olika sorters kärlek, obesvarad kärlek och otrohet. Kärleken skrivs in i ett socialt sammanhang och de älskandes olika åldrar, kön och ställning påverkar dem och deras kärlek på ett trovärdigt sätt. Söderberg har stora insikter om kärlek, relationer och vänskap som man får ta del av genom en dramatisk handling med nerv och smärta.

Gertruds första älskare var en man som tror på ”köttets lust och själens obotliga ensamhet” och att ”kvinnans kärlek och mannens verk är fiender från början”. Sedan gifter hon sig med en trygg, stadig, men lite tråkig, pålitlig man – Gustav – som hon får en son med. De har någon slags arbetskärlek tillsammans. Före pjäsens början har också deras son dött. När vi kommer in i handlingen så har hon träffat en yngre musiker och tonsättare som hon blivit passionerat förälskad i. Han å sin sida ser mer till den köttsliga kärleken och tar det hela som ett äventyr. Dessutom är han redan förlovad och väntar barn vilket han inte avslöjar förrän på slutet när Gertrud gått ifrån sin man.

Jag kommer att gå nära texten och eftersträva någon form av realism. Alla stegringar, ytterligheter, och vändpunkter i den dramatiska texten vill jag få fram i spelet. Karaktärerna är tydliga men också komplexa.

Repetitioner med träffar en gång i veckan på torsdagkvällar från och med 9 februari och lite mer under maj-början av juni, uppehåll över sommaren och sedan mer intensivt i september 2023. Preliminär premiär 6 oktober 2023. 

Rollerna:
Gustav Kanning (43 år, Regelmässiga förnäma drag. Häradshövding. Gift med Gertrud)
Erland Jansson (23 år. Skägglös, bittert uttryck i ansiktet, stort svart hår. Kompositör och musiker.) Gabriel Lidman (50 år. Smärt och fint byggd, ungdomlig i hållning och rörelser. Firad författare, bor i Italien.)
Professorskan Kanning (67 år. Spår av mjuk kvinnlig skönhet. Dam av värld. Gustavs mor.)
En slusk, män och kvinnor på festen – spelas av en manlig skådespelare. (Varierande ålder.)

Med vänliga hälsningar
Carl Fredrik Svärd
Tfn: 079-340 38 00
Mejla mig på: carlfredriksvard1@gmail.com för att få manus och mer information.