fbpx
Logo

OBERÖSTERREICH (2018)

Oberösterreich hemsida

 Två människor väntar på ett barn. De har olika syn på hur de ska förhålla sig till detta och deras förhållande prövas. Den manlige figuren i pjäsen, Heinz, har stora problem. Det Kroetz vill visa är att hans problem delas av många i världen som är som honom. En del människor pratar mycket men förstår inte andra människors problem, de bara talar. Med tystnad och mim på scenen vill han visa hur personerna uttrycker sig eftersom de inte förmår uttrycka sig med ord. Orden räcker inte.

Spelades 11-13 oktober 2018.

Oberösterreich hemsida

Franz Xaver Kroetz föddes 1946 i München i södra Tyskland. Han gick i teaterskola i München och spelade i underjordisk teater och försörjde sig som arbetare, t ex som lastbilschaufför. 1970 till 1973 fick han flera litteraturpris för sina teatermanus. Han har skrivit många pjäser. Alla hans karaktärer är arbetare eller jordbrukare. Han vill visa att dessa människor är pressade av samhället. Han använder ofta ett ganska fattigt språk och dialekt som ett sätt att visa att de är utsatta människor. Alla hans pjäser är realistiska och naturalistiska.

 

Den manlige figuren i pjäsen, Heinz, har stora problem. Det Kroetz vill visa är att hans problem delas av många i världen som är som honom. Pauser är viktiga i Kroetz pjäser. En del människor pratar mycket men förstår inte andra människors problem, de bara talar. Med tystnad och mim på scenen vill han visa hur personerna uttrycker sig eftersom de inte förmår uttrycka sig med ord. Orden räcker inte.

Kroetz tankesätt och sätt att skriva kan jämföras med Berthold Brechts. Han tror att världen kan ändras men människorna måste lära sig hur de ska forma framtiden och gå framåt.

I pjäsen vi spelar finns två människor som väntar på ett barn. De har olika syn på hur de ska förhålla sig till detta och deras förhållande prövas.

Manus: Franz Xaver Kroetz
Översättning: Thomas Kinding
Regi: Bijan MirNikjoo
I rollerna: Saga Hellsing och Jörgen Bengtsson
Regiassistent: Leo Broman
Scenarbetare: Johan Doktare och Leo Broman
Ljus: Ulf Själander
Ljud: Bo Leth
Foto: Bo Leth
Förlag: ATRs förlag, Västerås

Spelades 11-13 oktober 2018 på Teaterverket.  

Uppsättningen producerades av Teaterverket i samarbete med ABF Stockholm.

 

TeaterVerket, Västmannagatan 54, 113 25 Stockholm