fbpx

Är du intresserad av att bli medlem i TeaterVerket? Klicka här

Menu

Spader Dam (2019)

 

Spader dam Hemsidan

Föreställningen gästspelade på Scenen Pipersgatan 4 den: 9, 10, 18, 19 maj 2019 

För cirka 200 år sedan skrev Aleksandr Sergejevitj Pusjkin, den inte helt okända novellen Spader dam. Den handlar om hasardspel kontra människors öden, vad de gör med sina liv och hur de spelar bort dem. Regissören Annabelle Rice har gjort en fri dramatisering av novellen och nu får denna pjäs sin urpremiär!

Det som gör att historien fortfarande är aktuell, är att den tar upp ett ämne som samhället brottas med idag. Spelmissbruk, beroende och besatthet, det som snabbt blir spelandets baksida. Det finns inga enkla vägar till rikedom eller en dräglig tillvaro och den går definitivt inte att nå via spel och spelmissbruk. Snabba cash är helt enkelt falsk reklam. Att bli en vinnare och kunna köpa sig lycka är mångas dröm, men i allt spel som handlar om pengar, så är det du själv som är förloraren mot krafter som vet att styra dina ”begär”. Man kan säga att en spelare sätter sin egen själ i pant. I livets och tillvarons eget spel däremot, finns det andra och mera fruktbara risker att ta, och med större vinster att erhålla.
Till exempel – att våga ta reda på vem man själv är och vad man vill med sitt liv.

SPADER DAM - TEASER

SPADER DAM! Gästspelar på Scenen Pipersgatan 4 - 9, 10, 18, 19 maj Köp biljetter här:http://tiny.cc/rqw45y #teaterverket #enscenföralla

Posted by TeaterVerket on Thursday, May 9, 2019

Manus & regi: Annabelle Rice

Roller:
Grevinnan      Bernd Briese
Elisaveta        Emma Karlsson
Tomskij          Mats Nilsson
Narumov       John Dahlström
Hermann       Nathanael Wall Sanktnovius
Surin              Åke Hedbom
Gästen          Bernd Briese
Leonid           Åke Hedbom

Ljus: Johan Åsberg

Föreställningens längd var: 80 min

Föreställningen gästspelade på Scenen Pipersgatan 4:
Torsdag 9 maj kl 19.00 - Premiär!
Fredag 10 maj kl 19.00
Lördag 18 maj kl 15.00 och kl 19.00
Söndag 19 maj kl 15.00 och kl 19.00

Uppsättningen producerades av Teaterverket i samarbete med ABF Stockholm.

Spader dam (ryska: Пиковая дама) är en novell av Aleksandr Pusjkin som han skrev under hösten 1833. Den publicerades första gången i ett litteraturmagasin i mars 1834. 

Aleksandr Sergejevitj Pusjkin, Rysk författare och nationalskald, född 6 juni 1799 i Moskva, död 10 februari 1837 i Sankt Petersburg. Pusjkin använde ett folkligt tilltal, samt introducerade en berättarteknik som blandade dramatik, romantik och satir. Detta fick stor betydelse för senare ryska författare och är sedan dess intimt förknippat med rysk litteratur. Hans författarskap bidrog även till en modernisering av det ryska litteraturspråket efter franskt mönster.