fbpx

Är du intresserad av att bli medlem i TeaterVerket? Klicka här

Menu

STEKT STRÖMMING (2019)

Strömming hemsida2

Extraföreställningar spelades 23-24 februari, efter utsålda föreställningar i januari!
Teaterverket presenterar: STEKT STRÖMMING av Lars Ahlin

I rollerna:

Bosse - Börje Olsson Strömming trailerbild
Sixten - Pär Sahlin
Torpeden - Lars Ahlin
Den dystopiske poeten - Filip Roumeliotis
Svärmor - Maggie Norheden
Svärdotter - Ann Frövall
Dolores från Gagnef - Clara Eriksson Lind

Produktion:

Manus - Lars Ahlin
Regi - Ahlin/Olsson
Ett öga på regin - Håkan Fohlin
Ljus - Örjan Wennbom
Musik - Filip Roumeliotis

Föreställningen var ca 1 timme och 20 minuter lång (utan paus).

Spelades fyra gånger 10-13 januari samt extraföreställningar 23-24 februari 2019. 

Teaterverket har vid två tidigare tillfällen satt upp texter av Lars Ahlin. Våren och hösten 2015 spelades ”Dueller” som presenterades på följande vis: En sak kan vi vara säkra på, det kommer att gnissla och det kommer att uppstå konflikter. Oftast i det lilla formatet, men lika fullt skaver de som en aldrig så liten sten i skon. Vi kämpar med och mot dessa små obehag utan att riktigt vara medvetna om dem. Ibland utvecklar de sig till riktiga trätor och strider. Vi tvingas duellera med andra, med våra minnen, förväntningar, förhoppningar och misslyckanden. Vi invecklar oss i svåra relationer, uppgörelser, förnekelser och försöker ofta rättfärdiga en hopplös sak. Arne Jansson på Teaterstockholm.se skrev bl.a. följande i sin recension: Stundtals roligt, stundtals otäckt, vi får inblickar i olika erfarenheter och upplevelser. De erfarna och sedan länge samspelta aktörerna är trygga i sina rolltolkningar och det hela hänger ihop fint.

Under 2016 spelades ”Välkommen till våran gård” om vilken programbladet skrev: Välbekant, tryggt och skönt. Ansikten du sett, röster du känner så väl. På ”Våran Gård” vilar du i familjens sköte, du är hemma. Men är det där du vill vara? Är det inte lite syrefattigt och instängt? Vem älskar egentligen vem? Varför ska det vara som förut när vi ändå bara längtar bort? I Lars Ahlins nya texter river replikerna upp revor i det välbekanta. Konflikter blottläggs och med både humor och skärpa skildras underströmmarna i de vardagliga trivialiteterna.

I Ahlins nya pjäs ”Stekt strömming” återfinner vi tydliga drag av de tidigare uppsättningarna. De rappt skrivna dialogerna, de humoristiska vändningarna, den välbekanta vardagen där det lilla livet lunkar på, de små konflikterna som både blottlägger och döljer vad det innebär att vara människa och, inte minst, de allestädes närvarande maktspelen där vi ständigt tvingas kämpa för att positionera oss. De absurdistiska inslagen är påtagliga och rollfigurerna skulle kunna vara inte alltför avlägsna släktingar till figurer som Estragon och Vladimir i Samuel Beckets klassiker ”I väntan på Godot”.

Uppsättningen producerades av Teaterverket i samarbete med ABF Stockholm.