Premiär!

Gertrud av Hjalmar Söderberg är en pjäs om kärlek, erotik, obesvarad längtan, vänskap och otrohet. I centrum står sångerskan Gertrud och hennes tre kärlekar.

Gertruds första älskare, Gabriel Lidman, är en författare som tror på ”köttets lust och själens obotliga ensamhet” och att ”kvinnans kärlek och mannens verk är fiender av begynnelsen”. Sedan gifter hon sig med en trygg, stadig, men lite tråkig häradshövding, Gustav Kanning, som hon får en son med. De har någon slags arbetskärlek tillsammans. Före pjäsens början har deras son dött. När vi kommer in i handlingen så har Gertrud träffat en yngre kompositör, Erland Jansson, som hon är passionerat förälskad i. Han kommer från en annan lägre klass och drivs av sina instinkter.

I pjäsen har kärleken skrivits in i ett socialt sammanhang där den påverkas av de älskandes olika åldrar, kön, ställning, makt – och hår! Söderberg själv upplevde i sitt liv en kärlekspassion med Maria von Platen. Han upplevde smärtan av att bli lämnad av henne och han lämnade själv sin egen hustru, Märta. Söderbergs insikter om kärlek, relationer och vänskap får man ta del av i denna pjäs.

Hjalmar Söderberg skrev Gertrud under några sommarmånader 1906 i Köpenhamn när Maria von Platen lämnat honom. Pjäsen utspelar sig i Stockholm under tre dagar hösten 1905.

Föreställningslängd: ca. 2 timmar och 45 min inkl. två pauser.

Uppsättningen producerades av Teaterverket i samarbete med ABF Stockholm.

Teaterverkets lokaler är tyvärr inte tillgänglighetsanpassade.

Plats

Spelades på Teaterverket Svea – stora scen
Adress Sveavägen 114

Team

På scenen:

Gertrud – Mia Magnusson

Gabriel Lidman – Michael Lechner

Gustav Kanning – Rasmus Wessman

Erland Jansson – Rutger Lidgård

Professorskan Kanning, m fl – Marie-Louise Ekeström

Lotten, Konsulinnan Bluhme m fl – Anna Persson

Slusken, m fl – Niklas Berglund

Produktion:

Av: Hjalmar Söderberg

Regi: Carl Fredrik Svärd

Scenografi: Torbjörn Westerberg

Fler föreställningar