Kom igång med ett projekt

Att starta igång något inom Teaterverket

– t ex en uppsättning av en pjäs, en manusläsargrupp eller något annat scenkonstinitiativ – kan det gå till på lite olika sätt beroende på vad din idé är, men på ett ungefär såhär går det till!

  • Du skickar in din idé till oss, antingen genom att anmäla dig till nästkommande Uppstartsträff (om du vill söka folk till idén) eller genom att fylla i en Idéanmälan och maila till verksamhetsledare eller producent .
  • Gå på introduktionsmöte (tidigare kallat infomöte) – både du som initiativtagare och senare deltagarna i din grupp behöver gå på ett introduktionsmöte om ni inte redan varit på ett.
  • Formera gruppen – vilka ska vara med? På scen och bakom scen? Här kan vi hjälpa dig att annonsera och sprida info om du vill, så kan folk anmäla intresse. Du kan också söka folk via kommande Uppstartsträff. Eller så kan du själv tillfråga specifika personer du har i åtanke. Du bestämmer!
  • Bli medlemmar. Alla som antingen ska stå på scen eller regissera eller som kommer använda Teaterverkets lokaler regelbundet för rep/träffar behöver bli medlemmar i föreningen.
  • Starta en studiecirkel. Alla grupper och initiativ inom Teaterverket ska starta en studiecirkel via ABF Stockholm, som vi har ett nära samarbete med. Det är ett villkor för att använda våra lokaler*. Studiecirkeln startar du när din grupp är formerad; när du vet vilka som ska medverka i din idé. Fråga Moa eller Fanny så får du info om hur du gör.
  • Eventuellt boka föreställningstider. När gruppen är formerad och ni börjat komma igång, kan det vara läge att boka föreställningstider på någon av scenerna. Hör av dig till Moa eller Fanny så hjälper de dig med det.
  • Söka rättigheter. Om pjäsen du vill sätta upp är upphovsrättsskyddad behöver Teaterverket ansöka om uppföranderätt. Det gör Moa eller Fanny, för produktionens räkning, hör av dig till dem. Detta går att göra först när föreställningsdatum är spikade.

Sen är ni igång med projektet! Mer vägledning kring hur du genomför projekt inom Teaterverket finns i vår produktionsmapp. Där hittar du mer utförlig info om punkterna ovan, samt om senare steg i projektet som t ex biljettförsäljning och affischer. Hör av dig till Moa eller Fanny om du vill få tillgång till produktionsmappen!

*I regel. Vissa undantag finns, om du t ex vill boka reptid för färre än 3 personer. En studiecirkel måste ha minst 3 personer som träffas minst 3 ggr.