I november 1623 hände något mycket speciellt och viktigt för teaterhistorien. Något som skulle påverka generationer av teaterskapare i flera hundra år framåt i tiden. Shakespeares första pjäsfolio publicerades – åtta år efter hans död.

Det är en 850 sidor tjock bok med sammanlagt 36 pjäser – vissa av dem inte bevarade i skrift sedan innan! Tack vare denna bok finns pjäser som Macbeth, Stormen och Trettondagsafton bevarade för eftervärlden. Denna bok var den första i sitt slag som utgavs i England. Tidigare hade denna typ av böcker mest tillägnats religiösa texter och lagböcker. Men efter Shakespeares död 1616 jobbade hans gamla teatersällskap hårt för att samla ihop pjäserna och bevara dem. Och nu har det gått hela 400 år sedan den publicerades och pjäserna spelas fortfarande!

Men varför är Shakespeares pjäser så välspelade? Vad är det som gör att vi spelar dem om och om igen? Och på vilka sätt har hans ord och berättelser nästlat sig in i andra sammanhang i vår vardag?

Om detta och mycket mer kommer författaren Kent Hägglund och regissören och skådespelaren Pontus Plænge prata om denna kväll på Teaterverket Sveas Lilla scen. Vi dyker djupare in i Shakespeares betydelse för teatern idag och firar tillsammans detta 400-årsjubileum.

Tid: Torsdag 30 november kl 18:30-20
Plats: Teaterverket Sveas Lilla scen

Anmälan och pris: Evenemanget är gratis för Teaterverkets medlemmar och övriga betalar 40 kr på plats. Det finns ett begränsat antal platser och först till kvarn gäller. Arrangemanget genomförs i samarbete med ABF.

Anmäl dig via formuläret här.

Kent Hägglund är författare, teaterkritiker och lektor i drama. Han har skrivit ett stort antal böcker om teater, bland annat Spela teater (med Helene Gate 1988) och William Shakespeare – en man för alla tider (2006). Förra året kom hans biografi om Staffan Göthe ut, och torsdagen den 26 oktober samtalade han tillsammans med Staffan Göthe på Teaterverket Sveas Lilla scen.

Han är också med i redaktionen för Shakespearesällskapets tidsskrift Shakespeare. Läs mer om Shakespearesällskapet här. 

Pontus Plænge är skådespelare och regissör, verksam sedan 30 år, med specialintresse för Shakespeare. Han är också konstnärlig ledare för Shakespearefabriken i Vadstena.

Han har satt upp Shakespeares pjäser 18 gånger, och spelat ungefär lika många Shakespeareroller – bland dem Hamlet, Andreas Bleek af Nosen, Brutus och Petruccio.