Urpremiär

En kall vinternatt innan gryningen står förhörsledaren i fängelsets avrättningsgård i väntan på att verkställa dödsdomarna av två kvinnor. De har dömts för brott de aldrig begått.

Leve Livet utspelar i det ökända fängelset Evin i Irans huvudstad Tehran och följer kvinnorna och deras öde långt innan de hamnade där fram till döden.

Kvinnorna, den ena religiös medan den andra tror på vetenskap och rationalitet, finner varandra i fängelset. De båda har utstått tortyr och förnedring. De är båda kvinnor som på ett brutalt och oetiskt sätt har fråntagits sina mänskliga rättigheter. Detta för dem samman och skapar ett starkt vänskapsband. De möter döden tillsammans.

Även om handlingen utspelar sig i Iran är frågan om avrättningar/dödsdomar en global fråga. Pjäsen är ett avståndstagande mot dödsdomar i världen.

Leve livet – Baserad på boken av Rana Soleimani (Iransk författarinna bosatt i Stockholm) och översatt till svenska av Nils Wiklund

Det är en politisk teaterfortsättning av ”Kvinna Liv Frihet” som handlade om de lands- och världsomfattande protesterna mot regimen i Iran efter mordet på Mahsa Jina Amini 2022.

Föreställningslängd: ca. 75 minuter utan paus

Uppsättningen producerades av Teaterverket i samarbete med ABF Stockholm.

Teaterverkets lokaler är tyvärr inte tillgänglighetsanpassade.

Plats

Spelades på Teaterverket Svea – stora scen
Adress Sveavägen 114

Team

På scenen:
Beatrice Rase
Åke Hedbom
Soheila Bahramian

Regi och manus: Soheila Bahramian

Koreografi: Beatrice Rase

Scenografi: Soheila Bahramian

Ljus och teknik: Michael Andersson

Musik och film: Soheila Bahramian