Premiär

Samvaro i augusti utspelar sig under några vänners årliga kräftskiva. Flera av dem har bra jobb och har med åren blivit ganska välbeställda, i takt med att deras inre blivit allt ödsligare. Allt börjar så trevligt men snart står elakheterna som spön i backen.

Pjäsen ställer frågor om vilka val vi gör i livet, om vad som är rätt och fel. Ska man stanna kvar i den trygga vardagslunken eller är det dags att bryta upp? Under allt ligger människans ständiga längtan efter något annat, något bättre och mera autentiskt. 

Samvaro i augusti är enligt Lena Andersson ett experiment i att skala bort varje psykologiskt redovisande transportsträcka och gå rakt på eländets och skitens eruption, som i en dikt. Eller en mardröm om natten.

Föreställningslängd: ca. en timme

Lena Andersson är främst känd som författare till ett antal uppmärksammade romaner. ”Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek” förlänade henne Augustpriset 2013. Uppföljaren ”Utan personligt ansvar” rönte också stor uppmärksamhet, liksom hennes böcker om folkhemmet; ”Sveas son” och ”Dottern”. Våren 2022 satte Teaterverket upp Lena Anderssons ”Till människans avbild” där Gud stiger ner till världen för att se hur de som skapat honom lever och verkar.

Uppsättningen producerades av Teaterverket i samarbete med ABF Stockholm.

Teaterverkets lokaler är tyvärr inte tillgänglighetsanpassade.

Plats

Spelades för utsålda hus på Teaterverket Västman i mars, maj och oktober 2023.
Adress Västmannagatan 54

Team

På scenen:

Annika – Sandra Enegård Hall
Bengt – Alexander Lind
Elisabeth – Suzanne Kennedy
Erik – Anders Ryman
Grannen – Claes Falck
Hembiträdet – Marianne Söderholm
Jan – Ambjörn Poulsen
Marie – Malin Öhlund

Av: Lena Andersson

Regi: Börje Olsson

Ljus & ljud: Michael Andersson

Fler föreställningar