Välkomna till årets Öppen Produktion 2023!

Val av pjäs är En julsaga av Charles Dickens. Regissör, pedagog och kursledare är Annabelle Rice.

Vi träffas första gången den 9 mars klockan 18.00, i Reprummet på Teaterverket Svea, Sveavägen 114!

Tillsammans ska vi skapa en härlig familjeföreställning med ett viktigt tema om julen och julens innersta mening. Jag gissar och tror att ni känner igen den klassiska julberättelsen om gubben Scrooge och hans stora förvandling från snål, grinig gubbe till givmild man. Om inte så får ni lära känna honom nu. 

Om upplägget
Förutom att vårt mål är att skapa en oförglömlig teaterupplevelse för vår publik så ska vi ha roligt tillsammans. Vi kommer jobba med teaterträning och dramaanalys och ha massor av samtal om skådespelarkonst, fantasi, kreativitet och allt som hör teaterkonsten till.

Vårt repetitionsarbete blir likt en kurs som bygger på modern rysk Stanislavskij skolning i kombination med aktuell forskning inom kreativitet och konstnärskap. Via sceniskt arbete och träning med konkreta redskap och verktyg i hur man arbetar fram en roll, får du tillfälle att utforska en karaktär samtidigt som du utforskar och utmanar din egen kreativitet och din inneboende artist. En unik energi frigörs och rollen börjar leva sitt eget liv.

Oavsett om du har tidigare teatererfarenheter eller inte, så har du säkert livserfarenhet och du är beredd att satsa tid och engagemang. Det du övar och tränar upp – är din förmåga att fantisera, utveckla idéer och föra dessa idéer i hamn genom att tillämpa strukturerat rollskapande.

Är du sugen på att utmana dig själv och öka din kreativitet och utveckla din inre artist? Då är det här produktionen för dig. Vi möts i det gemensamma målet; att skapa en föreställning med personliga och trovärdiga roller.

Pjäsen har både mindre och större roller – allt utifrån var och ens önskemål.

Tidsplan
Vi kommer att träffas på torsdagskvällar med start den 9 mars, klockan 18 – 22. De första träffarna kommer fokusera på att jobba ihop gruppen, läsa manus och göra övningar tillsammans. Rollsättning kommer längre fram. Under hösten kommer repetititonstakten öka till två repetitionsdagar i veckan. Premiären blir på Sveas stora scen i början av december!

Vilka kan söka?
Du behöver ingen tidigare erfarenhet av teater eller skådespeleri för att söka, men om du har det är du varmt välkommen också, du kommer att lära dig massor nytt! Även du som inte är sugen på att stå på scen själv är varmt välkommen att delta i den kreativa processen. Vi söker bland annat kostymörer, scenografer, ljud- och ljusdesigners, regiassistenter och allt-i-allo. Samma sak gäller här – du behöver inte ha erfarenhet av detta sen innan, endast ett brinnande intresse för teater och en nyfikenhet att lära dig mer!

Vad innebär Öppen produktion?
Varje år sätter Teaterverket upp en större teateruppsättning med en extra stor ensemble dit alla befintliga eller blivande Teaterverketmedlemmar har möjlighet att anmäla intresse.  I uppsättningen ska både personer med tidigare erfarenhet och de som står på scen för första gången få något att bita i, därav fokuserar uppsättning extra mycket på pedagogik och utveckling av det egna skapandet och kreativiteten. Deltagaravgiften är 500 kr utöver medlemsskapet i Teaterverket, men det går jättebra att prova några gånger innan du bestämmer dig för att vara med! Läs mer om medlemsskap här.

Annabelle Rice är utbildad skådespelare och numera verksam som regissör, manusförfattare och teaterpedagog.
Hon är utbildad vid Balettakademien, Calle Flygare Teaterskola, Teaterhögskolan i Malmö samt dåvarande Dramatiska Institutet i Stockholm. Hon har också läst teatervetenskap och retorik vid Stockholms universitet. Slutligen har hon en master i regi från SCUT/GITIS i Moskva och Berlin. Under sina 50 år inom teater har hon hunnit regissera över 70 scenproduktioner samt 10 TV-produktioner.

Ansökan

Skicka din intresseanmälan så fort du kan via mail till Annabelle: sunricescript24@gmail.com

Om du inte kan komma på den första träffen den 9 mars, men ändå är sugen på att vara med går det bra att hoppa in i arbetet under veckorna efter – så sök ändå!

Hoppas vi ses!

Så här sa Dickens själv om sin saga:
Jag har i denna lilla spökberättelse bemödat mig om att gestalta en spöklik idé i hopp om att mina läsare inte må bli förargade på vare sig själva, varandra, högtiden eller mig. Må det spöka så hemtrevligt i edra hem att ingen vill driva ut den!
Eder trogne vän och tjänare,

Charles Dickens
december 1843