INSPIRATIONSKVÄLL:
TEATERN OM 100 ÅR

Har teatern någon framtid? Hur ser den framtiden ut?

Välkommen till ett panelsamtal mellan regissören Annabelle Rice, författaren Kent Hägglund och  Claes Peter Hellwig, professor i dramaturgi. Tillsammans med publiken kommer de reflektera över teaterns nu, jämfört med då och fundera över hur de tror att teatern kommer att se ut om 100 år.

Vi vet att teatern som form såg dagens ljus i det blomstrande Aten för  drygt 2500 år men vi vet också att människor har alltid ägnat sig åt att agera och härma, att föreställa eller på annat sätt i-scen-sätta! 

Att levandegöra sin tanke, förstärka sitt budskap, att förmedla något viktigt,  ligger helt enkelt i människans natur och bidrar faktiskt till hennes överlevnad som art. 

År 2024. 

Bidragen krymper, TikTok växer och det blir allt vanligare att använda AI i kreativa processer. 

Under den europiska teaterns brokiga historia har dess förhållandena förändrats radikalt flera gånger, och nu undrar vi:

 Har teatern ens någon framtid? Hur ser den framtiden ut i så fall?

Är det något vi går miste om i vår nutida teater, som vi kan lära oss av historien?
Kan vi utnyttja teknologin till teaterns fördel och fortsätta berätta våra livsviktiga historier och iscensätta vår verklighet?

Det här och mycket mer kommer att diskuteras och filosoferas över i panelen den 10 november på Sveas lilla scen. Du som publik kommer också bjudas in att dela dina tankar och funderingar. Vem vet, kanske hittar vi gemensamt något svar på vem som kommer stå på Teaterverket Sveas scen om 100 år? Eller i alla fall vad vi hoppas på!

Tid: Söndag 10:e november kl 15-17:30

Plats: Teaterverket Sveas Lilla scen, Sveavägen 114 (obs! Ingång till höger om stora entrén)

Pris: Gratis för Teaterverkets medlemmar. Övriga betalar 40 kr på plats!

Anmälan: Anmäl dig via formuläret HÄR.

PANELEN

Annabelle Rice är regissör och dramatiker med lång erfarenhet av såväl amatörteateruppsättningar som professionellt teaterarbete. Hon har också lång undervisningserfarenhet och en särskild expertis på Tjechov/ Stanislavskij och den Konstnärliga teatern i Moskva – 1800-talets realistiska teaterberättande.

På Teaterverket har hon bland annat satt upp En julsaga, i december 2023.

Kent Hägglund är författare, teaterkritiker och lektor i drama. Han har skrivit ett stort antal böcker om teater, bland annat Spela teater (med Helene Gate 1988) och William Shakespeare – en man för alla tider (2006). 

Han är också med i redaktionen för Shakespearesällskapets tidsskrift Shakespeare. Läs mer om Shakespearesällskapet här. 

Claes Peter Hellwig är dramaturg och dramatiker, tidigare huvudlärare i dramaturgi och produktion vid Dramatiska institutet, som senare blev Stockholms dramatiska högskola, där han också var professor i dramaturgi. I slutet av 70-talet var han med och grundade en av Sveriges största frigrupper Teater Aurora och under 90-talet var han bland annat chef för Östgötateatern och konstnärlig rådgivare och chefsdramaturg för Riksteatern.