Premiär!

Berättelsen tar avstamp i en kall vinterkväll, dagen före självaste julafton. Folk har samlats på gator och torg, man sjunger julvisor, någon säljer brända mandlar, andra går runt med bössor för att samla pengar till de fattigaste. Man glädjer sig inför den stundande julhelgen och man önskar varandra en riktigt god jul.

Alla utom Scrooge! Han avfärdar istället julen som humbug och trams! Men det ska han snart ångra, för när han senare på kvällen kliver innanför dörren till sitt ruggiga, eländiga hem, så börjar det hända märkliga saker… Under Julnattens mörkaste timmar får Scrooge besök av såväl gamla kollegor som andar och spöken. Tillsammans väcker de gamla minnen till liv. Scrooge tvingas återuppleva så väl ljusa glada minnen som mörka smärtsamma. Det blir en natt som Scrooge sent ska glömma!

Men när morgonljuset återvänder och nattens fasor har bleknat så infinner sig en ny fråga; Faller Scrooge till föga för vanas makt eller kan en människa förändras så på djupet, att livet får en helt ny mening?

Åldersrekommendation: Föreställningen rekommenderas från 7 år

Föreställningslängd: ca. 1 timme och 30 minuter utan paus.

”Jag har i denna lilla spökberättelse bemödat mig om att gestalta en spöklik idé i hopp om att mina läsare inte må bli förargade på vare sig själva, varandra, högtiden eller mig. Må det spöka så hemtrevligt i edra hem att ingen vill driva ut den!
Eder trogne vän och tjänare,

Charles Dickens, December 1843″

För 180 år sedan undertecknade Charles Dickens sin berömda saga om julens innersta mening med just dessa ord. Kortromanen vars titel på svenska är En Julsaga (original A Christmas Carol ) är översatt till all världens språk men också filmatiserad och dramatiserad i ett stort antal olika versioner. För så älskad är den tankvärda berättelsen om den omåttligt snåle och grinige Mr. Scrooge och hans stora förvandling.

CHARLES DICKENS [1812-1870] är född i Portsmouth, England. Han var sin tids mest populära engelskspråkiga romanförfattare. Dickens växte själv upp i ett hem präglat av svårigheter och fattigdom. Han använde sin fantasi och humor för att liva upp sina verk samtidigt som han med skärpa reflekterade över de sociala orättvisorna i sin samtid. Hans detaljerade minnen från barndomen återspeglas i  flera av hans mer kända verk som David Copperfield och Oliver Twist. Redan under sin livstid rönte Dickens författarkonst stor popularitet över hela världen och han prisades för sitt rika berättande och sina minnesvärda figurer.

En Julsaga är Teaterverkets öppna produktion 2023 och leds av Annabelle Rice:

”När Teaterverket erbjöd mig möjligheten att få regissera och leda projektet ÖPPEN PRODUKTION så föll valet av pjäs direkt på EN JULSAGA. Få pjäser har så mycket att erbjuda som Dickens berömda historia om den grinige gubben Scrooge. Som det ofta är med klassiker så finns det en dramatisk kärna som tål tidens tand. Och det är runt detta allmängiltiga och tidlösa som vi har valt att tolka och mejsla fram roller och karaktärer. Vi har också lagt stor vikt vid ensemble spel och engagerat gestaltande som är min bakgrund som registudent för tjugo år sedan vid Moskvas Teaterhögskola GITIS med fördjupning i Stanislavskijs metod och skola. Förutom att skådespelarna i vår uppsättning delar på ett stort antal roller så har alla varit delaktiga i skapandet av dekor, kostym och marknadsföring. Flera har på ett lysande sätt tagit extra stort ansvar för både musik och bygge. Jag som regissör vågar påstå att det här gangar det konstnärliga uttrycket och jag garanterar att det ligger mycket själ och hjärta i årets produktion; En Julsaga!”

Annabelle Rice, Regissör

Uppsättningen producerades av Teaterverket i samarbete med ABF Stockholm.

Uppsättningen produceras med stöd av Stockholms stad

Teaterverekts lokaler är tyvärr inte tillgänglighetsanpassade.

Plats

Spelades på Teaterverket Svea – stora scen
Adress Sveavägen 114

Team

På scenen:
Bernd Briese
Peter Gooding
Sandra Enegård Hall
Jonas Rosin
Joakim Berg
Ebba Raab
Rickard Grönberg
Katarina Stolt
Rakel Gustafsson
Sofie Hellquist
Björn Ericsson
Carl Silfverhielm
Lisa Öhman
Tamas Milhofer
Mikaela Lindgren

Av: Charles Dickens

Översättning fri tolkning av manus, samt regi: Annabelle Rice

Koreografi: Åke Bjurström

Ljusdesign: Mats Ekberg

Ljus- och ljudtekniker: Henry Mikkonen

Musikarrangemang: Mikaela Lindgren

Produktionsassistent: Julia Lidström

Ett särskilt tack till Ninni Wikander på FKC för kostymuthyrning.

Fler föreställningar